Matfrisk – bok om cancerförebyggande kost

2011-12-30 14:03

När man tar färgglada recept tillagade med nyttiga ingredienser av en stjärnkock i kombination med fakta av två cancerläkare blir resultatet den attraktiva boken ”Matfrisk – mat som kan förebygga cancer”, som just kommit ut. Att studera samband mellan kost och cancer är svårt och många läkare undviker att ha en åsikt i ämnet, vilket Sundsvalls-läkarna nu vill ändra på.

Matfrisk är en allmänbildande och samtidigt attraktiv kokbok av två cancerläkare och en stjärnkrögare.

Matfrisk är en allmänbildande och samtidigt attraktiv kokbok av två cancerläkare och en stjärnkrögare.

- Vi vill visa på att det finns god och samtidigt nyttig mat som kan minska risk för cancer men även andra sjukdomar. I våra möten med patienter och anhöriga har vi märkt att många är förvirrade av olika påståenden om kostens påverkan. Därför har vi läst på allt vi kunnat om detta område och försökt sammanfatta det på ett enkelt sätt i boken, säger överläkare Lars Beckman som tillsammans med kollegan och professorn Lars Franzén står för faktadelen i kokboken.

TV-kock vid kastrullerna

För att få ut sitt budskap har de samarbetat med Norrlands stjärnkrögaren Fredric Andersson, Umeå. Där arbetar nu även Lars Franzén större delen av tiden.

- Själva ordet cancer skrämmer många och vi hoppas kunna minska onödig oro. Många vet heller inte vad de äter. Jag är nyfiken och har även ett folkbildningsintresse och jobbet med boken har verkligen varit roligt och vår önskan är att den ska kunna ge svar på många cancerfrågor, säger Lars Beckman.

Många frågor

På länssjukhuset diskuterar han cancerbehandling med både patienter och anhöriga. Många frågor uppstår och det är inte lätt att ta till sig all information vid ett läkarbesök.

Tillsammans har de båda läkarna över 50 års erfarenhet. 2008 började de att fördjupa sig i mat som kan skydda mot cancer men även andra sjukdomar. De har undersökt internationella studier och har ett globalt perspektiv på aktuella fakta.

Celler och vävnad påverkas

- I dag vet vi att kosten påverkar inte enbart cancercellerna utan även vävnaden som cancercellerna vistas i. Vissa ämnen som kål- och lökväxter kan ge en skyddande effekt. Men i stället för ge löften visar vi på vilka matvaror som kan minska cancerrisken, betonar Lars Beckman.

Med goda och varierande exempel hoppas de båda att boken ska inspirera många. De färgstarka bilderna kan locka vilken läckergom som helst.

Bättre matvanor

- Mina egna matvanorna kanske inte alltid är de bästa. Men genom boken har de blivit bättre, medger han.

Det gäller även kocken Fredric Andersson, som mår bättre och gått ner i vikt i samband med att bokens rätter växte fram.

- Egentligen är det inga konstigheter utan denna kost är bra för många. Det är bara sorgligt att den är så enkelt att skaffa onyttig mat billigt. En ny matkultur är något som skulle kunna skona oss, avslutar Lars Beckman.

Text och bild: Barbro Nilsson


Tillbaka till toppen