Mer gröna entreprenörer i länet

2014-10-02 15:10

Landsbygden behöver nyskapare som kan utveckla grön näringsverksamhet från noll till en fungerande sysselsättning. Har du drivet och idéerna? Då har Hola folkhögskola kursen som hjälper entreprenörer att komma igång!

Gröna entreprenörer är en kurs för alla som vill skapa en meningsfull egen försörjning inom naturbruk på landsbygden och bidra till en hållbar omställning. Samtidigt bidrar vi aktivt till ett hållbart samhälle med bibehållna ekosystemtjänster.

Vi har träffat Gabrielle Nordlöf och Jakob Eriksson som precis har introducerats i kursen.

Gabrielle Nordlöf - Skule AB

Driver företaget Skule AB, med café i toppstugan, lift och linbana på Skuleberget i Docksta. Vill utveckla gårdsbruk, kanske med höns och en gårdsbutik.

Varför sökte du till kursen?

Jag hittade information om kursen på hemsidan. Jag har kollat där i flera år, har varit sugen på att gå kursen Ekobruk, men har inte hittat tiden förut. Den här kursen kändes konkret, har koppling till mitt eget företag, Skuleliften (linbana + café i toppstugan – som mest 600 besökare på en dag i sommar). Men jag ska nog gå Ekobruk om nåt år också … kanske tillsammans med sambon. Har famlat i flera år kring frågan om vad jag vill bli. Det känns helt perfekt nu! Jag har vetat länge att jag vill bli något inom natur – naturbruk.

Hur känns det nu, efter första träffen?

Det känns jättebra, ännu bättre än jag hade förväntat mig. Jag kände lite tvekan innan, har jag något där att göra? Men nu känner jag att jag är på samma nivå som flera andra på kursen. Det känns som att jag får en massa inspiration, den här första träffen har varit som en ”kick-off” för mig själv.

Vad ser du fram emot på kursen?

Att få göra ännu fler studiebesök än de vi gjort nu under denna träff – det har varit jättekul! Ser även fram emot att få fördjupa mig i affärsplanen, att det blir något verkligt av det. Det ska också bli roligt att se alla andras projekt och idéer, och hitta samarbetsformer. Jag var verkligen jätteinspirerad på vägen hem från kursen igår!

Jakob Eriksson - kock

Kock, som just köpt en egen gård i Örebro län. Vill starta en restaurang där så mycket som möjligt av det som serveras på tallriken producerats på den egna gården.

Varför sökte du till kursen?

Min flickväns mormor (som bor i Härnösand) hade läst i tidningen om kursen, och tipsade. Jag läste på hemsidan om både Ekobruk och Gröna entreprenörer, och jag bestämde mig för den senare. Det blir jättebra att få koll på regler etc. gentemot t.ex. Skatteverket och Jordbruksverket. Jag behöver få verklighetsperspektiv på mina drömmar, bra att få hjälp med det.

Hur känns det nu, efter första träffen?

Innan kursen kände jag en viss spänning, visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Nu känns det ännu mer spännande, jag får idéer av de andra deltagarna och lärarna. Kursen har öppnat en helt annan värld av möjligheter, och nu känns det också lättare att få grepp om allt. Jag vet inte var det kommer att sluta… Det känns jättebra att få så mycket tid för att formulera sin egen affärsplan.

Vad ser du fram emot på kursen?

Att få utforma min affärsplan, och att få handledning genom den processen. Jag ska även ta kontakt med nyföretagarcentrum hemma. Det känns GULD med så många olika personer (= deltagarna) som kommer att kolla på ens affärsplan. Det blir kul att se hur det kommer att gå för alla andra med att komma igång osv. Och inte minst ser jag fram emot att se hur det kommer att gå med mitt eget projekt. Jag har haft planer på att starta eget länge, och nu blir det av!

Gröna entreprenörer i samarbete med Nipakademin

Kursen Gröna entreprenörer är ett samarbete mellan Hola Folkhögskola och Nipakademin som är en lokal ideell utvecklingsförening med säte i Västra Ångermanland. Målet är att kursens slut blir avstamp för genomförandet av enskild eller kooperativ verksamhet inom naturbruk.

På bilden ser vi Jakob Eriksson. 


Tillbaka till toppen