Metabola syndromet tema på Må Bra-mässan

2010-08-11 21:47

Det metabola syndromet är Landstinget Västernorrlands tema på Må Bra-mässan på Södra Berget i Sundsvall den 26 till 28 september.

Det metabola syndromet innebär en krasch i ämnesomsättningen, vilket drabbar allt fler och som kan leda till diabetes samt hjärt- och kärlsjukdom. Det är inte lätt att upptäcka. Symptomen kommer smygande och ofta hinner livshotande skador inträffa innan det upptäcks.

Felaktiga matvanor är bara en av många riskfaktorer. Brist på fysisk aktivitet och sömn inverkar också liksom stress, rökning, alkohol och otillräcklig återhämtning.

Då vi stressar öka stresshormonerna och ett högt påslag av dessa under en lång tid kan bidra till förhöjt blodtryck, förändrade blodfett- och blodsockeromsättning samt bukfetma; med andra ord huvudsymptom för det metabola syndromet. Stresshormonernas skadliga effekter kan motverkas genom fysisk aktivitet men också genom återhämtning och vila.

Under hösten kommer Läkemedelskommittén inom landstinget att fortsätta arbetet med att informera om faktorer som bidrar till en sund livsstil och en god sömn. Förutom att ge tips i landstingets monter på mässan är ambitionen att vid lämpligt tillfälle bjuda in allmänheten till öppet hus på några av länets vårdcentraler. Då kan man på plats få en dialog kring hur metabola syndromet kan undvikas.

För frågor om metabola syndromet, kontakta
Ing-Marie Östman, 060-18 24 87, 070-620 21 33.

För frågor om sömn, kontakta
Johannes Dock, 0620-192 96, 070-560 60 54.


Tillbaka till toppen