Miljötema på landstingsfullmäktige

2013-06-28 14:17

På det sista fullmäktigemötet innan sommaruppehållet hölls miljötema. På agendan stod bland annat reserådgivning, miljö- och energiredovisning och miljöcertifiering av landstinget med tillhörande utbildningspaket.

 {ImageGallery}

 

Miljöintresset värmdes upp redan från start då miljöchef Olle Bertilsson drog delar ur miljö- och energiredovisning för 2012. Några positiva nyheter från 2012 presenterades: bland annat har ett utbildningpaket med miljöfilmer och diskussionsfrågor att använda vid arbetsplatsträffar tagits fram under året. Landstingets arbete med distansmöten, energifrågor och med att minska kassationen av livsmedel är andra positiva nyheter som också lyfts fram i media vid flera tillfällen under 2012. 

Hela miljö- och energiredovisningen kan läsas här.

Därpå fick de en liten smak på delar ur vår grundläggande miljöutbildning.

Utbildningspaket för 6000 anställda

Målet är att alla verksamheter ska vara miljöcertifierade 2014 enligt standarden ISO 14001. I det ingår att ge alla medarbetare en grundläggande miljöutbildning.
– Traditionellt brukar man ha webbutbildningar för det, men vi valde att ta fram ett utbildningspaket med egna miljöfilmer och diskussionsfrågor att använda vid arbetsplatsträffar istället, säger Olle Bertilsson.

Politikerna i landstingsfullmäktige fick se utbildningsfilmerna och dessutom delades individuella resplaner och reskort för kollektivtrafiken ut till alla ordinarie ledamöter.
– Vi jobbar för att det som är mest ekonomiskt och klimatsmart för landstinget också ska vara det lättaste att göra, så därför delar vi ut företagskort idag, säger Emilia Rapp, landstingets reserådgivare.

– Det är bra att man visar vilka möjligheter som kollektivtrafiken ger, säger Hans Stenberg (S), representant ur referensgruppen för miljö och energi. Ofta finns det bättre möjlighet att resa än man tror!


Tillbaka till toppen