Murberget – hela länets museum

2014-06-03 08:54

Är du nyfiken på Västernorrlands historia? Oavsett om du turistar hemmavid i sommar eller bor utanför länet har Murberget Länsmuseet Västernorrland massor att erbjuda!

– Vi lär oss av vår egen historia genom att titta tillbaka och det är bra att göra tillbakablickar, säger Erika Larsson som är ny enhetschef för Publik och kommunikation på Murberget.

10 i topp i Västernorrland

I Västernorrland finns det tusentals historiskt intressanta platser. Konstverk från stenåldern, runstenar, medeltidskyrkor, byggnadsminnen och militära bergrum från kalla kriget. Murberget har tagit fram en egen 10 i topplista över sevärdheter i länet.

10 i topplista över historiska sevärdheter i Västernorrland

– Av dessa platser är Ulvöhamn min favorit, säger Erika. (Se bilden ovan.) Det är en hel upplevelse att göra ett besök där, det är historia samtidigt som det ger sommarkänsla. Till museet hör också Ulvö gamla kapell. Gammelgården i Myckelgensjö och EW-stugan Arbetslösas hem i Skulnäs är också museets, berättar Erika.

Ett brett uppdrag

Det är landstinget och Härnösands kommun som står bakom Stiftelsen Länsmuseet Västernorrland. Faktiskt så är det ett av landets största friluftsmuseer.

– Länsmuseet ligger i Härnösand och är såklart viktigt för Härnösands attraktionskraft men vi servar hela länet, säger Erika. Vår roll i besöksnäringen i Västernorrland är viktig. Vi jobbar också för att stärka samarbetet i länet.

Det är också mycket bakom kulisserna på Murberget som inte syns. Den arkeologiska verksamheten i länet och de fysiska och digitala arkiv som till exempel ingår i uppdraget.

Uppsving på sommar och skollov

Nu stundar en intensiv säsong för Murberget. Allsång, stort midsommarfirande och inte minst så fyller museibygganden 20 år i år. Dessutom satsar de på bröllop och kärlek i sommar. Det blir både drop in-bröllop och möhippor med kulturhistorisk känsla.

Läs om drop-in bröllop och möhippor på Kulturguiden Västernorrland 

– Nationaldagsfirandet på Murberget är också stort och har varit uppskattat tidigare år. Nu är det också klart med att vi kommer att vara värd för nästkommande fem årens nationaldagar, avslöjar Erika. 


Tillbaka till toppen