Murberget slår kulturbro

2010-08-11 21:47

Murberget Länsmuseet Västernorrland är med och delar på 5,5 miljoner svenska kronor i det nordiska kultursamarbetet KulturBro-Botnia Atlantica. Projektet är treårigt och har som idé att muséer och kulturmiljöer ska bli mötesplatser för allmänheten.

Det är Satakunta landskapsmuseum i Björneborg (Pori) i södra Finland som är projektägare. Projektet inleds under 2009 för att det är märkesår för Finska kriget 1809, då Sverige förlorade Finland som varit en del av Sverige i 600 år. Finlands och Sveriges gemensamma historia ska presenteras i föreläsningar, seminarier, workshopar, vandringsutställningar och kulturaktiviteter. Teateruppsättningen ”Härnösand i krig och kärlek”, som ges under första delen av augusti på Murberget, är ett av resultaten av projektet.

I Härnösand har man vidare påbörjat projektarbetet med en utställning om händelserna 1809, som invigdes på Torget på Nationaldagen, och en utställning om general von Döbeln i Gamla rådhuset på Murberget.

I november ska ett historiskt seminarium om just Finska kriget hållas i Björneborg i Finland.

Samarbetspartnerna i projektet är, utöver Murberget och Satakunta landskapsmuseum, Österbottens museum i Vasa, K H Renlunds museum i Karleby, Åbo universitet i Björneborg, Landsarkivet i Härnösand, Mittuniversitetet, Sundsvalls museum samt Scenkonstbolaget i Västernorrland.

Text: Kåge Viklund   


Tillbaka till toppen