
Norrland håller emot i ett främlingsfientligt Europa
2014-02-24 14:06
För tjugonde gången träffades politiska nätverket Europaforum Norra Sverige den 21 februari 2014 i Sundsvall. Valet till EU-parlamentet och hotet från fascistiska och främlingsfientliga rörelser i Europa stod på agendan. Liksom norra Sveriges syn på den nya programperioden. EU-kommissionär Cecilia Malmström och författaren Henrik Arnstad var två av de medverkande.
I och med det antog Europaforum Norra Sverige ett uttalande om behovet av minskad främlingsfientlighet.
Saxat om främlingsfientlighet i Europaforums konferens i Sundsvall den 21 februari
– Fjorton års arbete har lett fram till ett gemensamt regelsystem för migrationsfrågor, berättar Cecilia Malmström (FP), EU-kommissionär, vid Europaforum Norra Sveriges tjugonde konferens i Sundsvall den 21 februari.
EUs gemensamma regler omfattar att alla länder måste ha ett administrativt system och kapacitet att ta emot asylsökande, utbildad personal och ett gemensamt förhållningssätt till utsatta grupper som exempelvis kvinnor och barn.
– Det kommer ta många år innan systemet fungerar i hela Europa, men lagstiftning är ett viktigt steg i genomförandet, säger Cecilia Malmström.
Läs mer om EUs regelsystem för migrationsfrågor på Cecilia Malmströms blogg
Hon beskriver möten med människor i exempelvis Grekland och Italien som riskerat sitt liv för att ta sig till Europa och antingen hamnar i omänskliga flyktingförläggningar eller direkt skickas tillbaka till sina hemländer.
– Alla länder kan ta ett större ansvar i att ta emot kvotflyktingar, säger Cecilia Malmström.
Om att länder vill begränsa den fria rörligheten kommenterar Cecilia Malmström.
– Inget annat land har tjänat så mycket pengar på den fria rörligheten som Schweiz och Storbritannien. Det framgår i alla utvärderingar att människor som arbetar i länderna bidrar med mer än de kostar.
Omvänd radikal idé
– Att alla människor är lika mycket värde har helt plötsligt blivit en radikal idé, uttrycker Henrik Arnstad, historiker.
I en exposé återger han en historisk utveckling av rasistiska, fascistiska och högerpopulistiska rörelser och han framhåller vikten av historisering för att påminnas om ett förflutet som förskräcker. Henrik Arnstad framhåller att fascismen företrädesvis växt fram i rika områden med förakt mot centralmakten, exempelvis Skåne som är en rik bygd med star självständighetssträvan.
Norrlänningen vaccinerad mot rasism?
– Är norrlänningen vaccinerad mot rasism, undrar Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet.
Studier visar att Norrlänningars synpunkter om invandring överensstämmer med svenskar i övriga landet, samtidigt som främlingsfientliga partier inte har fått fäste.
Som förklaring lyfter Anders Lidström en tydlig vänster-högerdimension som format åsiktsbilden, men också att norrlänningen ofta utkräver ansvar av staten.
– Den som drabbas av problem skyller sällan på invandring utan hellre på staten, säger Anders Lidström.
I efterföljande debatt:
– Jag tillhör den sista generationen som har egna minnen av det sista världskriget och jag vill uppmana alla svenskar att rösta i EU-valet. En röst på ett parti som står för demokratiska värderingar är en röst mot fascismen och främlingsfientligheten, säger Marit Paulsen (FP), europaparlamentariker.
– Det är ett misstag att partierna inte tagit en öppen debatt med Sverigedemokraterna. Vi måste bemöta deras politik med faktabaserade argument, säger Lars Adaktusson (KD) som kandiderar till Europaparlamentet.
– Samarbete över partigränserna i Europaparlamentet fungerar väldigt bra när det handlar om mänskliga rättigheterna. Skillnaderna ligger i de ekonomiska frågorna, säger Jens Nilsson (S), europaparlamentariker.
– Sossarna vill ha ett höger och vänsterval, medan Centern vill gå rakt fram med ett mittenval, säger Fredrik Federley (C), riksdagsledamot och kandiderar till Europaparlamentet.
– Inget parti kommer samarbetet med högerextrema partier i parlamentet uttrycker, Gustaf Blix (M), riksdagsledamot.
– Vi måste prata mer om hur EU påverkar människors vardag för att öka intresset för Europafrågor och stundande val, säger Sverker Ottosson (MP), kommunalråd i Sundsvalls kommun och kandiderar till Europaparlamentet.
Om Europaforum Norra Sverige, EFNS
Europaforum Norra Sverige är en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Forumet arrangeras cirka två gånger per år. Detta blir det tjugonde mötet i ordningen.
Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten om Europapolitiken samt att påverka de delar som berör norra Sverige. Utgångspunkten är norra Sveriges unika förhållanden med långa avstånd, extrem gleshet och kargt klimat.
För mer information
Rapportörer i Europaforum Norra Sverige
Glenn Nordlund (S) Västernorrland
Anders Gäfvert (M) Västernorrland
Rodney Engström (M) Västernorrland
Erik Bergkvist (S) Västerbotten
Ewa-May Karlsson (C) Västerbotten
Harriet Classon (S) Västerbotten
Robert Uitto (S) Jämtland
MonaLisa Norrman (V) Jämtland
Thomas Andersson (C) Jämtland
Kent Ögren (S) Norrbotten
Anders Josefsson (M) Norrbotten
Ellinor Söderlund (S) Norrbotten