Nu har höstterminen dragit igång på allvar!

2013-09-10 10:10

Hallå där! Våra nya elever som börjat på folkhögskola. Vad har ni för förväntningar och känslor inför terminsstarten?

Hösten närmar sig med stormsteg och ett säkert tecken på det är att skolorna drar igång igen. Runt om i landet fylls nu skolorna med elever. Så även hos oss! Den 26 augusti öppnades nämligen dörrarna för våra nya elever vid Ålsta, Örnsköldsviks och Hola folkhögskola. 600 nya elever har vi att hälsa välkomna till oss! Tommy Abrahamsson

Tommy Abrahamsson
24 år från Herrljunga

Tommy ska läsa Show- och musikallinjen vid Hola folkhögskola och har varit intresserad av teater sedan barnsben. Musikalintresset tillkom när han gick med i en teaterförening för fyra år sen.
- Det känns oförskämt bra på det stora hela. Jag känner pirr och nervositet, men det tror jag är lika för alla och det släpper säkert när man får in rutiner.

Tommy vill ägna ett helt år åt sitt teater- och musikalintresse och bli ännu bättre på det.
- Jag vill känna att jag har gett min dröm en chans när jag blir gammal och har stora förväntningar, minst lika stora på mig själv som på utbildningen. Jag vill att mitt år på Hola ska bli det bästa i mitt liv!

I framtiden drömmer Tommy om att söka till alla musikalutbildningar och komma in. Han vill jobba som artist utomlands eller kanske på Astrid Lindgrens värld som skådespelare.

Anna Åhlander 
21 år från Alingsås

Anna Åhlander kommer ifrån Alingsås och läser det nya programmet Hälso- och friskvårdscoach vid Örnsköldsviks folkhögskola. Att hon valde just den utbildning var för att ämnet intresserar henne och hon har alltid gillat träning och att vara ute i naturen.

- Det bästa med Hälso- och friskvårdscoach är ändå att programmet har en bra helhetssyn på hälsa – det handlar inte bara om träning till exempel. Kost är också viktigt för en bra hälsa.
Så det var helheten som lockade Anna att lämna Alingsås för Örnsköldsvik och ett liv i studentkorridor.

- Örnsköldsvik är en trevlig stad, säger Anna som verkligen fastnat för den här utbildningen. I framtiden vill hon kunna göra skillnad och vägleda människor till en bättre hälsa.

Malin Nordvall 
21 år från Timrå

Malin läser allmän kurs vid Ålsta folkhögskola för att ta igen det hon missat då hon hoppade av gymnasiet. Det kändes inte bra att läsa på gymnasiet, men nu är hon motiverad att plugga. Malin fick välja mellan Ålsta folkhögskola i Fränsta eller i Sundsvall, då skolan finns på två orter. Valet föll på Fränsta.

- Det är det bästa jag gjort att börja här, säger Malin.

Förutom att plugga hårt och få ett bra omdöme är det sociala viktigt för Malin.
- Här träffar jag nya människor och det är roligt att läsa på folkhögskola, säger hon.

Just nu bor hon på internat och delar stuga tillsammans med fyra andra. Malin har ingen aning om vad hon vill göra i framtiden, utan funderar fortfarande.

Anna Westin, 33 år från Sundsvall

Anna läser allmän kurs vid Hola folkhögskola för att få kompetens till att söka högskola.

- Det känns nytt, känner mig på gång med studierna, och är redan lite inne i det hela. Det känns jättebra! Jag gillar byggnaderna på skolan och historien, och känner mig taggad! säger Anna.

Anna har just flyttat till Kramfors och blivit sambo. Hennes gamla skola uppfyllde inte hennes förväntningar.
- Här känns det bra! Jag hoppas att det blir ett roligt år som ger mig energi. Jag förväntar mig energi från både mig själv och lärarna.

I framtiden vill Anna läsa till något som innebär ett yrke där man hjälper människor som har det svårt på något sätt. Hon vill inte sitta bakom ett skrivbord.

Ulf Alexandersson 
20 år från Härnösand

- Jag ska gå studiomusikerprofilen på Hola folkhögskola. Jag har varit intresserad av musik sedan barnsben och en av mina bröder är DJ. Jag vill lära mig att göra egen musik under detta år säger Ulf.

Han tycker att det känns lite nervöst att börja och det är nog som det ska vara.
- Anledningen till att jag sökte mig till Hola var att jag visste att en god vän skulle gå här och han övertygade mig.

Ulf förväntar sig att få inspiration av lärare och kompisar och att göra bra musik. Efter skolan funderar han på att plugga till lärare.

Vår friaste skolform!

Det finns 43 folkhögskolor i Sverige som drivs av landsting och regioner. Folkhögskolorna är den friaste skolformen vi har idag. Här varvas teori med praktik och kursutbudet är brett och varierat. Inriktningen skiljer mellan de olika skolorna.


Tillbaka till toppen