Nu kan du vaccinera dig mot influensan

2012-10-23 09:56

Från och med måndagen den 22 oktober finns det möjlighet att vaccinera sig mot säsongsinfluensa vid länets vård- och hälsocentraler.

Information om vaccinationstider finns på respektive hälso- eller vårdcentrals webbsida. Man kan även kontakta sin vård-/hälsocentral för mer information.

Extra viktigt att äldre och sjuka vaccinerar sig 

Det är viktigt att följande personer vaccinerar sig eftersom de löper ökad risk att drabbas av ett allvarligt sjukdomsförlopp och komplikationer som lunginflammation och hjärtsvikt:

  • personer som under året fyller 65 år eller är äldre
  • personer i alla åldrar med kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom eller andra kroniska sjukdomar
  • friska gravida kvinnor, som ej tidigare vaccinerats med monovalent vaccin mot influensa A(H1N1) 2009 (Pandemrix).


Om du tillhör någon av dessa grupper kostar vaccinationen 70 kronor, för övriga är priset 205 kronor.

Säkert vaccin som använts flera år

Det influensavaccin som kommer att användas, Vaxigrip, skyddar mot de tre typer av influensa som väntas få störst spridning under säsongen.

Utifrån många års erfarenhet av säsongsinfluensavaccinationer i Sverige och andra länder vet vi att risken för allvarliga biverkningar är mycket liten. Den finländska hälsovårdsmyndigheten ändrade nyligen rekommendationerna för influensavaccination på grund av eventuella teoretiska risker med ett av de tillgängliga vaccinerna (Fluarix).

Det svenska Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA delar inte den finländska bedömningen utan anser att rekommendationerna för säsongsinfluensavaccination bör vara oförändrade.

Ju fler som vaccinerar sig - desto mindre spridning

Genom att vaccinera sig kan äldre och sjuka slippa allvarliga följdsjukdomar av influensa. Det minskar både det individuella lidandet som allvarliga komplikationer medför och belastningen på sjukvården. Genom att vaccinera sig skyddar man dessutom indirekt personer med nedsatt motståndskraft i sin närhet.


Tillbaka till toppen