Ny enhet för äldretandvård

2014-01-29 10:32

En ny enhet för äldretandvård ska inrättas i länet. Syftet är att ge äldre jämlik tandvård och förutsättningar för en god munhälsa. Målet är att enheten ska vara i full drift i början av hösten 2014.

Västernorrland har en åldrande befolkning som i stor utsträckning har alla tänder kvar. Många äldre i länet är också sköra och beroende av hjälp i sitt dagliga liv. För att möta denna utmaning har Folkhälso-, Primärvårds- och Tanvårdsnämnden beslutat att en enhet för äldretandvård ska startas.

En del av Folktandvården

Den nya enheten kommer att tillhöra Folktandvården och ska heta Folktandvårdens enhet för äldretandvård. För att kunna driva enheten ska Folktandvårdens tandvårdsteam förstärkas med en tandläkare på halvtid. Deras samordnare ute i länets kommuner kommer också att arbeta med äldretandvården.

Nationell samverkan

För att få tillgång till spetskompetens och forskning inom äldretandvård är tanken att enheten ska samverka med andra centrum för äldretandvård i Sverige.  Sådana centrum finns idag i Stockholm, Västra Götaland samt Skåne och tillsammans hoppas man kunna utveckla äldretandvården.


Tillbaka till toppen