Nya akutkliniken invigd i Sundsvall efter lång väntan

2012-12-13 11:10

Många förväntansfulla anställda, politiker samt media hade samlats vid ambulansintaget i Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand för att se invigningen av den nya akutkliniken.

 {ImageGallery}

 

Kl. 12.10 öppnades porten till ambulanshallen sakta och exakt kl 12.12 rullade en ambulans in i hallen med akutens verksamhetschef Annika Berglund vid ratten. Medpassagerare var landstingsrådet Jacomina Beertema. Annika klippte av den blå-gula rosettbanderollen, som hölls upp av personal, genom att köra igenom den.

Det var en för stunden rörd Annika Berglund, verksamhetschef för akuten, som inledde sitt tal:
- Det här är ett underbart ögonblick då vi äntligen får inviga den nya akutkliniken. Jag vill ge en enorm eloge till personalen som med stort engagemang varit med och utformat de nya lokalerna samtidigt som de hållit igång den ordinarie verksamheten.

Akutmottagningens personal har dessutom under den här byggtiden fått arbeta i trånga provisoriska lokaler. Den här förändringen med nya lokaler kommer att leda till bland annat bättre patientflöde och ökad patientsäkerhet, sa Annika Berglund.

Annika Berglund uppmärksammade även konstnären Frida Oliv som utsmyckat lokalerna. Oliv har tidigare inrett lokaler vid Lunds universitet samt varit med och invigt spårvagnsplatser i Göteborg.

Gratulerade gjorde även landstingsråden Per Wahlberg och Jacomina Beertema samt politikerna Eva Andersson (MP) och Yvonne Sundqvist (SJVP).

- Det har varit en tuff resa att få till investeringsutrymme samt för personalen att jobba vidare under hela renoveringsperioden. Vi känner oss också stolta idag, sa Karin Rapp, vårdområdesdirektör Opererande. Anders Nelvig, vårdområdesdirektör Medicin instämde med Karin Rapp att det har varit ett idogt arbete att nå målet.

Akutklinik med ny akutmottagning och akutvårdsavdelning

Patienter som anländer till akuten vid Länssjukhuset Sundsvall- Härnösand kommer att tas emot i en av Europas största ambulanshallar. Istället för att bli avlastade utomhus i ur och skur så kör ambulansen nu in i hallen och patienten kan snabbt transporteras till bedömningsrummen (triagerum). Det finns även en separat ingång för traumapatienter som då ligger nära akutmottagningens traumarum.

Stort engagemang med möjlighet till delaktighet för akutklinikens personal

I alla moment från projektering till byggnationer har klinikens personal varit delaktiga i utformningen av lokalerna. Detta har bidragit till att lokalerna är funktionellt utformade och flexibla.

Detta är en av de största fastighetsinvesteringarna som gjorts av Landstinget Västernorrland. En väl värd investering både för patientsäkerheten, bättre patientflöde men även för arbetsmiljön för de som arbetar vid akutkliniken från ambulanspersonalen till akutpersonalen både vid akutmottagningen och akutvårdsavdelningen.


Text: Eva Coos Berglund
 Foto: Anna Grahn


    


Tillbaka till toppen