SMHI varnar för höga temperaturer

2014-07-24 11:00

SMHI varnar för temperaturer närmare 30 grader från och med tisdag till och med lördag. Tänk därför på att dricka tillräckligt med vatten och var uppmärksam på om du eller någon i din närhet börjar få värmeslag.

För att kunna njuta av sommarvädret utan att må dåligt är det bra att följa några enkla råd om hur man bäst tar hand om hälsan under sommarens varma dagar.

– Drick tillräckligt med vatten. Var vaksam på törst och drick ofta under dagen. När det är som varmast på dagarna kan det vara bra att försöka ta sig till skuggan eller någon annan sval plats för att minska värmebelastningen. Riskerna med långvarig hög värme gäller särskilt för spädbarn, äldre och sjuka, säger Tohr Nilsson, läkare på Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand.

Tecken på värmeslag

Ibland kan huvudvärk och illamående vara tecken på början till värmeslag. Då är det viktigt att ta sig till en sval plats och snabbt kyla ner kroppen med till exempel en blöt handduk. Om du misstänker att du själv eller någon i närheten har fått värmeslag är det bra att ringa till 1177 Vårdguiden för att få egenvårdsråd eller ta reda på var det är bäst att söka vård. Telefonnumret är 1177.

Läs fler användbara sommartips


Tillbaka till toppen