Så drabbas landstinget av Kommunals strejkvarsel
2013-04-25 10:50
Natten till måndag kan Kommunal försätta personal i strejk om inte en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) nås innan dess.
– Just nu vidtar vi åtgärder för att säkra upp patientsäkerheten, säger Harald Englund, förhandlingschef på Landstinget Västernorrland.
De stridsåtgärder som Kommunal varslat om kan för Landstinget Västernorrlands del ge omfattande konsekvenser. Strejken berör bland annat kökspersonal och personal som hanterar transporter och leveranser.
Har ansökt om dispens för kritiska områden
För att inte riskera patienternas säkerhet vid en eventuell strejk har Landstinget Västernorrland ansökt om dispens för vissa arbetsuppgifter som måste utföras.
– Det handlar till exempel om patienter som måste ha kost som en del i sin behandling, provsvar som måste komma fram, avfall som måste hanteras för att undvika smittorisk och även bemanning till akuta verksamheter, säger Harald Englund.
Patienternas hälsa prioriteras vid strejk
Om strejken blir av och det uppstår en situation som kan riskera patienternas hälsa finns det också möjlighet att beordra så kallat skyddsarbete.
– Vi gör allt som står i vår makt för att minimera skadeverkningarna, men visst får en blockad och strejk konsekvenser som märks. Till exempel kan vi bli tvungna att skjuta upp vissa planerade operationer om strejken träder i kraft, säger Harald Englund.
För mer information, kontakta:
Harald Englund, förhandlingschef, 070-647 09 44
Fakta: Strejkens omfattning för landstinget
För Landstinget Västernorrland innebär Kommunals varsel om strejk från och med den 29 april klockan 00:00 en blockad om nyanställning inom Kommunals avtalsområde samt strejk för arbetstagare på:
- Café/matsal Sollefteå
- Kök Ett Sollefteå
- Köket Sundsvalls sjukhus
- Köket Vallänge Undrom
- Köket Ärebo Långsele
- Vaktmästare på transporten Örnsköldsviks sjukhus
- Vaktmästare på transporten Sundsvalls sjukhus
- Vaktmästare på Sollefteå sjukhus
- Arbetstagare på rekryteringscentrum