Scenkonstbolaget + Ånge kommun = sant!

2013-06-19 12:46

Scenkonstbolaget Musik har under säsongen 2012-2013 haft Ånge som vänkommun. Ett lysande samarbete fick också en lysande avslutning under Ånges Kulturnatt den 31 maj. Huskompositören Malin Hülphers specialskrivna verk, ”Den mångsprakande tiden”, uppfördes av Ånges egna körer och musiker tillsammans med Nordiska Kammarorkestern.

 

 

– Vi har inte gjort slut, säger Anna-Lena Wigren, projektledare och producent vid Scenkonstbolaget. Det här är snarare början på ett gott samarbete mellan Ånge kommun och oss!

Som mest fanns 139 personer på scenen samtidigt. Kammarorkestern framförde även de tre stycken som tagits fram under ett kompositionsprojekt som pågått på Minervaskolan i samarbete mellan några av eleverna och Patrik Källström, en av Nordiska Kammarorkesterns musiker. Elever och lärare vid Ånge Musikskola fanns också med i det välmatade programmet i den gamla Postterminalen.

Den nystartade föreningen Kulturbanken 2.0 har varit en viktig samarbetspartner för Nordiska Kammarorkestern. Sex rockband har fått sina låtar arrangerade för sig och orkestern med hjälp av Patrik Källström.

Dessutom var det under Kulturnatten premiär för musikvideon "Västra filmen" som bygger på kompositören Malin Hulphers intryck av västra Medelpad och filmaren Johan Lehmans bilder. Den specialgjorda musikvideon har man tagit fram tillsammans med Film i Västernorrland. Musikvideon är inspirerad av kommunens människor och miljöer och musiken spelas av Nordiska Kammarorkestern.

I år var Kulturnatten större än någonsin och kultur har blivit något av ett kännetecken för Ånge kommun.

Fakta

Scenkonstbolaget

Scenkonstbolaget ger dig upplevelser med film, teater, dans och musik.

Bolagets två prioriterade uppdrag är verksamhet för barn och ungdom samt kontakten med publik och arrangörer.

Scenkonstbolaget är ett registrerat aktiebolag med Landstinget Västernorrland som 60 procent ägare och Sundsvalls kommun som ägare för resterande 40 procent.

Nordiska Kammarorkestern

Nordiska Kammarorkestern grundades 1990 och är därmed Sveriges yngsta professionella kammarorkester. Redan från starten har en av orkesterns specialiteter varit framförandet av nyskriven musik.

Nordiska Kammarorkestern har också legat i framkant när det gäller genreöverskridande projekt.

Utöver jazz- och världsmusikprojekt så har orkestern arbetat med artister inom folkmusik och med rockgrupper, alltid nyfikna att skapa något nytt.

Scenkonstbolaget Musik 

Ånge kommun

Kulturutbudet i kommunen är varierat. Ånge Kabarés sommarteater Bland Grepar och Kastrullar spelas på Hussborgs Herrgård.

Göran Månsson med band ger två konserter i Eldnäsets gamla flottningsstation under senare delen av juli.

Haverö Strömmars mjölnarbostad och kvarn är öppen under juli med tillhörande musikuppträdanden.

Biblioteksverksamheten är väl utbyggd och förmedlar läsupplevelser för stora och små.

Sinnenas konstpark med verk av lokala konstnärer ger intryck som dröjer sig kvar i medvetandet.

Ånge Musikskola

Ånge Musikskola möter cirka 30 procent av barn och unga i kommunen. Musikskolan erbjuder undervisning på ett 20-tal olika instrument inklusive sång.

Samspel och framträdanden är viktiga delar av elevernas utveckling. Därför finns 15-20 ensembler. Ett 100-tal framträdanden av olika omfattning görs varje år.

Ånge Musikskolan samarbetar bland annat med Ånge Musiksällskap och körerna i kommunen. 

Ånge musikskola 

Kulturbanken 2.0

Kulturbanken 2.0 är en nystartad ideell förening i Ånge. Det ska bli ett nav, en paraplyorganisation, som hjälper unga som vill testa på olika typer av kultur.

Kulturbanken 2.0


Tillbaka till toppen