Solkylan sollöst invigd

2010-08-11 21:47

Så är den då invigd, solkylan på Närvård Härnösand. Men solen lyste med sin frånvaro vid invigningen, som alltså blev sollös. Istället fick invigarna skina som solen vid den traditionella bandklippningen.


Elisabet Strömqvist och Joakim Byström kämpade tappert i dörröppningen med det blågula bandet som skulle klippas för invigningen.

De två som klippte bandet var landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) och Joakim Byström, VD för Absolicon som skapat anläggningen. Bandklippningen blev dock lite ovanlig, eftersom den skedde i en dörröppning och med de två klipparna med ryggen mot publiken. Det stora flertalet av dem som bevistade det hela på våning 5 i Närvård Härnösand såg därför sannolikt inte mycket av klippningen.

Besökarna fick sedan ge sig ut på taket och se anläggningen. Här berättade Joakim Byström för den månghövdade skaran – i alla fall de som fick plats på plattformen nedom solpanelerna – lite kring anläggningen.

Joakim Byström berättade ute på Närvårdens tak, nedom solpanelerna, om projektet. Anläggningen tas nu över av landstinget 

Det var trångt om saligheten på den lilla plattformen vid solpanelerna för den nya solkylan.

 

Rädda världen

Innan invigningen genomfördes en temadag om småskalig el, som hörde samman med invigningen, på Härnösands Teater. Bland annat föreläste Johan Ehrenberg – journalist, debattör och författare samt vd för det företag som get ut ETC – kring klimatfrågan under rubriken ”Visst kan du rädda världen!”

– Vi får inte förfalla till att tro att vi inget kan göra, varnade han bland annat.

 
Han noterade att en liten del av världen och dess befolkning har bränt det mesta av energin. Han påpekade också att det inte går att smita från klimatfrågan eftersom ingen del av Jorden är fredad.

Vid temadagen för småskalig el föreläste Johan Ehrenberg under rubriken ”Visst kan du rädda världen!”

 

Kräver energi

Enligt Ehrenberg behöver 80 procent av dagens energi ersättas med ren energi – och han hävdade också att såväl pengar som teknik för detta redan finns. Och energi menade han var något som civilisationen kräver för att fungera. I början var det i form av elden nu är det i till exempel i form av el.

Vid temadagen berättades också om ny energi i Härnösand, energiarbetet inom Landstinget Västernorrland samt om solenergi. I samband med dagen genomfördes också ett antal utställningar, jippon och tävlingar.

Text och bild: Kåge Wiklund


Tillbaka till toppen