Sport vs stroke!

2012-10-29 12:51

Idag, måndag den 29 oktober är det Världsstrokedagen och i samband med det kör Nationella strokekampanjen sin stora höstsatsning, Den stora utmaningen – sport vs stroke. Den riktar sig till idrottare, motionärer och supportrar över hela landet. Tillsammans ska de göra 50 001 AKUT-test på en månad, ett mer än antal sittplatser på nya nationalarenan.

Upptäck stroke i tid

I Sverige får någon stroke var 17:e minut. Stroke slår ofta till helt oväntat. Att få vård snabbt är livsviktigt. Allt som krävs för att rädda liv är att du känner igen symtomen och ringer 112 direkt. Testa om du kan upptäcka stroke i tid på Strokekampanjen.se!
Bakom kampanjen står Sveriges landsting och regioner. Vårt mål med kampanjen är att rädda fler människor till ett bättre liv genom att halvera tiden från symtom till larm vid stroke. För att göra det behöver vi din hjälp. Ju fler som upptäcker symtomen i tid och ringer 112 direkt, desto fler kan vi rädda.

Så här kan du upptäcka stroke:

AKUT-testet

ANSIKTE
Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger - ring 112!

KROPPSDEL - ARM/BEN
Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder? Om en arm faller - ring 112!

UTTAL
Kan personen upprepa en enkel mening som ”Det är vackert väder idag”? Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord - ring 112!

TID
Varje sekund räknas. Tveka aldrig. Ring 112 direkt.
 
Testa om du kan upptäcka stroke i tid på Strokekampanjen.se

ETT INITIATIV FRÅN SVERIGES LANDSTING OCH REGIONER

 


Tillbaka till toppen