Stipendiater till AER:s sommarskola utsedda

2012-06-26 17:12

Rebecca Lampinen, 19 år, och Maria Källström, 20 år, får landstingets stipendier för att delta i Assembly of European Regions (AER) sommarskola. Årets sommarskola hålls i Ponta Delgada, Azorerna, den 20-25 augusti, och temat är ”Kultur: var smart i kristider”.


Rebecca och Maria träffar Susanne Vinderå, projektledare för Digitala verktyg, och Gudrun Lindberg, projektledare för Cinergy.

Medan de flesta inom EU oroar sig för den ekonomiska krisen vill AER:s sommarskola i år lägga fokus på hur kulturella och kreativa näringar kan vara en väg ut ur krisen. Att investera pengar i kultur ska inte ses som bortkastade pengar utan snarare som ett sätt att skapa jobb och tillväxt i Europa.

Landstingets stipendiater, Rebecca och Maria, har redan börjat sätta sig in i hur landstinget arbetar med kulturella och kreativa näringar för att främja tillväxt i länet. De har bl.a. träffat projektledarna för projekten Cinergy och Digitala verktyg och fått introduktioner till hur dessa projekt arbetar inom området.

Sommarskola förenar ungdomar från hela Europa

På AER:s sommarskolan kommer Rebecca och Maria att kunna diskutera kreativa och kulturella näringar med många andra. Till sommarskolan kommer nämligen ungdomar från olika regioner och kulturer i hela Europa för att utbyta erfarenheter och tillsammans lära sig mer om internationellt samarbete, politik och regionalt utvecklingsarbete.

Följ landstingets stipendiater på bloggen

Under sommarskolan kommer du att kunna följa landstingets stipendiater på en blogg där de själva skriver om sina upplevelser. Efter sommarskolan blir alla deltagare ungdomsambassadörer för AER, vilket betyder att de på olika sätt ska sprida det som de lärt sig under veckan. Stipendiaterna får dessutom kandidera till AER Youth Regional Network.

Landstingets stipendium täcker deltagaravgiften samt logi, mat och resa.

Den officiella utdelningen av stipendierna kommer att ske under utskottet för internationellt och kulturs (UIK) möte den 15 augusti, kl.11.45.

Kort om stipendiaterna

Rebecka Lampinen är 19 år och kommer från Sundsvall. Rebecca är politiskt aktiv och sitter bland annat som representant för Västernorrland i det internationella nätverket Mid Nordic Youth Network. Hon sitter i Sveriges Ungdomsråd samt deltar i planeringen av festivalen Ung Kultur Möts. Rebecca deltog i AER:s sommarskola 2011 och sitter i AER Youth Regional Network.

Maria Källström är 20 år och kommer från Sundsvall. Maria är politiskt aktiv och har under flera år varit engagerad i Ungdom Mot Rasism (en antirasistisk, partipolitiskt obunden ungdomsorganisation) där hon var ordförande i Sundsvalls lokalgrupp mellan 2010 och 2011. Det är första gången Maria deltar i AER:s sommarskola 2012.

 


Tillbaka till toppen