Transporter i fokus under energi- och klimatsamtal
2012-02-29 09:02
{ImageGallery}
"Jättespännande och intressant dag”. Det var ett av omdömena från landstingets energi- och klimatsamtal den 15 februari 2012. Under dagen diskuterade landstingets engagerade politiker och tjänstemän sjukresor, tjänsteresor, kollektivtrafik och godstrafik. Det blev uppenbart under dagen att det finns mycket att göra inom de flesta området för att både spara pengar och minska vår miljöpåverkan.
Enligt landstingets miljö- och energiplan ska det arrangeras en serie energi- och klimatsamtal för politiker och beslutsfattare under 2010-2014. Det var andra gången samtalen arrangeras och på agendan denna gång stod transporter. Jacob Lagercrantz, ordförande i Gröna bilister, var moderator och inledde dagen med att understryka hur viktiga vi är för utvecklingen inom transportområdet.
– Landsting och kommuner har en jätteviktig roll i att våga gå före och testa ny teknik inom transportområdet, sa Jacob Lagercrantz.
– Ingen kan förutspå vad som kommer att hända i framtiden. Istället måste man våga tänka nytt och våga göra fel.
Men hur får vi medarbetare att inte välja det enkla alternativet, till exempel bil istället för buss?
– Vi är människor, vi väljer gärna den enkla vägen. Därför måste vi gynna det beteende som leder oss mot rätt utveckling, för det går att förändra beteenden, menade Lagercrantz.
Intern klimatkompensation - ett alternativ?
Miljöchef Olle Bertilsson och logistikchef Anders Jaktlund talade om landstingets tjänsteresor och hade olika alternativ för att minska våra utsläpp från tjänsteresor. Ett alternativ var intern klimatkompensation där den som reser på något sätt måste kompensera ekonomiskt för det utsläpp som orsakas. Andra alternativ var att installera stöd för hastighetsanpassning i tjänstebilar, att bjuda in till videomöten och att kanske köpa in tjänstecyklar. Och om en tjänstebil måste användas, vara noga med att tanka etanol, inte bensin då det är både dyrare och ger större CO2-utsläpp.
Kostnad för sjukresor kan minskas med flera miljoner
Under energi- och klimatsamtalet presenterade Henric Fuchs en stor utredning som gjorts av landstingets sjukresor. Utredningen visar att sjukresor idag kostar landstinget ca 51 miljoner kronor, vilket Fuchs trodde kunde minskas:
– Med rätt åtgärder kan vi spara kanske 4-5 miljoner kronor. Blanda annat skulle vi kunna sätta in fler sjukreselinjer för att ersätta sjukresor med taxi.
Miljökrav även på kollektivtrafiken
Per Eriksson, myndighetschef på kollektivtrafikmyndigheten, berättade om den stora upphandling som pågår av kollektivtrafik i länet. Upphandlingen ska gälla i 10 år och är något svårhanterlig på grund av omfattningen.
– Det finns bland annat olika miljökrav som vi måste ta med i upphandlingen. Det är inte ett enkelt arbete men en stor upphandling som denna kan driva marknaden framåt inom kollektivtrafikområdet.
Deltagarna fick också lyssna till Folke Nyström som berättade om biogassatsningen i Sundsvall och Anders Jaktlund som berättade om alla godstransporter inom landstinget.
Politiker måste gå före
Eva Andersson (MP) sammanfattade dagen med att hylla det positiva arbetet som pågår inom transportområdet på landstinget.
– Vi politiker har en stor utmaning. Vi måste föregå med gott exempel till exempel vad gäller tjänsteresor. Vi måste ta besluten och följa upp dem, avslutade Eva Andersson.