Ungdomar möts för ökat inflytande

2014-06-13 15:18

Med demokrati i fokus träffas ungdomar från Sverige, Turkiet och Ungern under en rolig och utvecklande midsommarvecka.

Mellan den 14 och 21 juni samlas 34 ungdomar från Sverige, Turkiet och Ungern vid Härnösands folkhögskola. I det EU-finansierade projektet Youth for Increased Participation möts de för att diskutera hur man kan öka ungdomars inflytande och delaktighet i demokratin.

Nya perspektiv

Under veckan gör ungdomarna aktiviteter som workshops och föreställningar för att lära känna varandras kulturer. Ett av målen med utbytet är nämligen att de ska få inblick i den mångfald som finns i Europa. Oskar Helsing, ordförande i Västernorrlands Ungdomsråd, är en av ungdomarna som deltar i veckans aktiviteter. Han berättar att han hoppas ta del av intressanta diskussioner om den demokratiska utvecklingen i Europa.

- Det känns bland annat intressant att diskutera demokrati med de turkiska ungdomarna, eftersom Turkiet länge har velat ansluta till EU, berättar Oskar.

Visa upp Västernorrland

Projektet Youth for Increased Participation är ett tillfälle att lära från andra kulturer, men det handlar även om att framföra sitt eget perspektiv. Oskar Helsing förklarar att han ser projektet som ett ypperligt tillfälle att visa upp den svenska kulturen.

– Vi ska visa vad Sverige, Västernorrland och Härnösand har att erbjuda. Det kommer bland annat bli riktigt svenskt midsommarfirande på Murberget i Härnösand, förklarar han.

Hopp om fortsatt utbyte

Även om projektet är ett redskap för att uppnå ökad delaktighet bland ungdomar är förhoppningen att ungdomarna även ska ha en rolig vecka tillsammans. Oskar Helsing hoppas kunna använda veckan för att knyta långvariga kontakter med likasinnade ungdomar.

– Jag ser mest fram emot att träffa nya vänner och samtidigt få ett bra utbyte av idéer och perspektiv. Vem vet, nästa gång kanske vi får åka till Turkiet eller Ungern, avslutar Oskar.

På bilden ser vi delar ur Västernorrlands Regionala ungdomsråd tillsammans med Sverker Ågren (KD), Regionala nämndens ordförande. Oskar Helsing står längt till höger i bild. 


Tillbaka till toppen