Utrymmesbygd eller glesbygd?
2011-11-01 15:40
När det 21a Kulturtinget gick av stapeln i Ånge var det glesbygden som låg i fokus. Under två dagar presenterades spännande satsningar och även några galna idéer som lett till utveckling i länet. – Ett väldigt blandat och intressant program, sa kommunalrådet Sten Ove Danielsson i sitt välkomsttal. Bland de bästa jag sett faktiskt.
{DynamicContent:ImageGallery}
Cirka 90 deltagare som alla på något sätt arbetar med kultur hade samlats i Ånge för att diskutera kulturens roll utanför storstäderna. Och det var raka rör som den förste föreläsaren och före detta medlem i Ångebandet Corroded, Fredrik Westin, bjöd på.
– Ånge är Sveriges rockmittpunkt. Det är ren fakta och det ska vi vara stolta över.
Fredrik Westin underströk också hur viktigt det är att ge något tillbaka till kommunen och till dem som ställt upp när man inte var så etablerad.
– Vi har alltid varit noga med att prata om Ånge i våra intervjuer och har därför blivit ambassadörer för bygden, sa han.
Fokus på dem som väljer att stanna kvar
Kristina Mattsson talade om sin reportageresa genom landet som resulterade i boken ”Landet utanför”. Hon tyckte att kommuner inte bara ska fokusera på dem som väljer att flytta till andra städer.
– Satsa på dem som väljer att bo kvar för att få en levande bygd. Satsa på ungdomarna och speciellt på tjejerna. Utan fertila kvinnor kan en bygd inte öka sin befolkning.
Utrymmesbygd istället för glesbygd
Under Kulturtinget diskuterades även Västernorrlands kulturplan. I Norrbotten har man kommit ett steg längre i sitt arbete med kulturplanen något som Curt Persson, museichef på Norrbottens museum, berättade om.
– Det är jätteviktigt att fundera på hur man uttrycker sig. Istället för att säga att man åker ut till en by så ska man säga att man åker in till den. Det skapar både bättre mottagande i byn och en större känsla av samhörighet, sa Curt Persson.
– Vi i Norrbotten arbetar inte på olika platser ute i länet, utan på olika platser inne i länet. Det är stor skillnad.
Innan Curt Persson avslutade gav han åhörarna ett nytt, mer positivt ord för glesbygd.
– Det ligger en något negativ klang över ordet ”glesbygd”. Istället säger vi ”utrymmesbygd” för här finns det gott om plats för nytänkande, boende och livsmiljö.
Ge något tillbaka till bygden
De fyra parallella seminarier med lokal anknytning som erbjöds under Kulturtinget var uppskattade bland deltagarna. På seminarierna kunde deltagarna bland annat få lära sig om Sinnenas konstpark i Ånge och Trädhotellet i Haverö strömmar. Även byabussen i Kölsillre och konstnären från Ljungaverk, Håkki Eriksson, bjöd på varsitt seminarium.
– Jag vill alltid att mina projekt ska inkludera folk från bygden och ge något tillbaka till dem. Tillsammans kan vi vara stolta över varandra och över Ljungaverk. Det bidrar till känslan av samhörighet i bygden, sa Håkki Eriksson efter att ha presenterat några av sina originella projekt.
Under de två fullspäckade dagarna i Ånge kunde deltagarna också lyssna på Stefan Åkerman från Riksteatern Västernorrland som berättade om utvärderingen projektet Arrangörsstödet, Göran Bostedt från Mittuniversitetet som pratade om vikten av analys och uppföljning i kulturverksamhet och ekonomen Sandro Scocco som lyfte frågan om rättvisa är förenligt med tillväxt.
Nästa Kulturting arrangeras tillsammans med Jämtland
Årets Kulturting avslutades med mentometeromröstning. En av frågorna var om deltagarna tyckte det behövdes en arena som Kulturting för att diskutera och få inspiration. Svaret var ett rungande ”JA!”.
Så var kommer det uppskattade Kulturtinget hållas nästa år?
– Jämtland och Västernorrland har länge samarbetat i kulturfrågor. Nu tar vi nästa steg och för första gången arrangerar tillsammans Kulturting nästa år. Välkomna till Östersund, hälsade Jimmy Eriksson på Länskulturen, Jämtlands läns landsting.