Vaccinationer mot säsongsinfluensan påbörjas snart

2013-09-30 14:21

Från och med tisdagen den 15 oktober kommer det att vara möjligt att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Alla som är 65 år eller äldre kommer att få en personlig påminnelse i brevlådan.

Landstinget Västernorrland går i höst åter ut i en stor riktad kampanj till personer som är 65 år eller äldre samt personer som har en hjärt-, lung- eller annan kronisk sjukdom med uppmaning att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Även gravida kvinnor rekommenderas vaccination. Kampanjen startar tisdagen den 15 oktober.

Alla personer i länet som är födda 1948 eller tidigare får under vecka 42 ett postkort hem i sin brevlåda med information om vikten av att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Priset är 70 kronor för personer över 65 år och för övriga medicinska riskgrupper.

– Kroppen är inte lika motståndskraftig när man har kommit upp i åren. Det är inte helt ovanligt att äldre får komplikationer som lunginflammation och hjärtsvikt. Följderna av influensan kan i värsta fall bli allvarliga, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Målsättningen med kampanjen är därför att fler ska vaccinera sig och därmed slippa allvarliga följdsjukdomar av influensa. Det minskar både det individuella lidandet som allvarliga komplikationer medför och belastningen på sjukvården. Genom att vaccinera sig skyddar man dessutom indirekt personer med nedsatt motståndskraft i sin närhet.

– Vi har vaccinerat mot säsongsinfluensa i många år i Sverige och risken för allvarliga biverkningar av de vacciner som används är mycket liten, säger smittskyddsläkare Hans Boman.


Tillbaka till toppen