Vänster hjärnhalva x 2

2010-08-11 21:47

Olle Öberg

  - Att styra sitt liv går bra även för en person med Aspergers syndrom,
  berättar Olle Öberg.

 

Ordning och reda, sinne för detaljer, uthållighet och noggrannhet det är kvaliteter som gäller för personer med Aspergers syndrom. ”Left is right” är företaget som ser dessa personers styrkor och här får de utföra kvalificerade arbeten som konsulter. 

– I Sverige har vi ”tycka synd om-syndromet”. När min dotter var i tonåren tyckte jag synd om henne till 70 procent av tiden men resten av tiden var hon vår mysiga, smarta dotter. Då kan jag ställa andra krav och hennes funktionshinder minskar med viss hjälp och struktur, berättar Olle Öberg, pappa till Charlotte med Aspergers syndrom och VD för ”Left is right”.

Vid Kompetenscentrums temadag om att skapa arbete och ökad livskvalitet i Härnösand 16 april delade han med sig av erfarenheter till deltagare från landsting, kommun och handikapporganisationer.

Personer med Aspergers syndrom använder vänster hjärnhalva och gör det med besked. Rationellt tänkande, planering, siffror och logik är några av deras specialiteter. Med struktur och tydliga instruktioner utför de avancerade uppgifter extremt noggrant.

Specialbegåvningar i rätt miljö

Det unika företaget drivs med idén att utveckla människor och samtidigt erbjuda konsulter med specialbegåvningar. Efter en startsträcka på ett år då individerna får se om de kan fungera i en anpassad miljö, kan de få arbete. Exempel på uppgifter är dataprogrammering, detaljanalyser och kartgranskning, som kräver logiskt tänkande, pålitlighet och noggrannhet.

– Våra konsulter är som klippt och skurna för att även arbeta med underlag till forskning. Några jobbar nu på Karolinska Institutet med exempelvis mammografi. Men kallprat på en fikarast, det är inget för dem. De är raka, pålitliga och har en extrem kapacitet när de väl får de rätta förutsättningarna, avslutar Olle Öberg.

 

Text och foto: Barbro Nilsson

 


Tillbaka till toppen