Världsunika solkylan lockade Carlgren

2010-08-11 21:47

Närmare solen kan man inte komma nu än på taket på Närvård Härnösand. Där finns stora solfångare som inte enbart ger el och värme utan även kyla. Denna unika anläggning är en demonstrationsanläggning som kommer att invigas i början av april.

– Landstinget kan vara stolt över denna anläggning. På många håll i världen finns behov av att ta vara på solenergin. Att dessutom kombinera och även få kylning gör ju att ni använder energin smartare, sade miljöminister Andreas Carlgren, när han besökte anläggningen den 22 mars.
Det var en stor skara som besökte Närvården i samband med visningen av solenergianläggningen för miljöministern.  Energicontroller Jan Lindberg berättade om landstingets enträgna arbete med att halvera energiförbrukningen.

 

 


 

 

 

 

 Miljöministern Andreas Carlgren inspekterar
solfångarna vid Närvård Härnösand på närmare håll.

– På sjukhusen finns stora kylbehov vid röntgenapparatur. Vi har undersökt vägar för hållbara och lokala lösningar. När lokalerna skulle byggas om vid Närvården hade vi planerat för en solvärmeanläggning. Samtidigt kom solenergientreprenör Joakim Byström in i bilden och därmed fanns möjligheten att även kunna ta till vara kylan, berättade han.
                                                                                                                            
Landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist, som också var med vid visningen, kände sig stolt över att vara politiker i ett landsting som förenar positivt miljö- och energiarbete med god ekonomi.

Invigning av anläggningen sker på eftermiddagen den 8 april i samband med en temadag om småskalig el.

Text och foto: Barbro Nilsson


Tillbaka till toppen