Vinnare får utsmycka Världsarvet Höga Kusten

2010-08-11 21:47

Konst i Världsarvets konsttävling är nu avgjord. Två vinnare ska under sommaren/hösten börja uppföra sina konstverk vid Höga Kusten: Katarina Löfström från Danderyd med konstverket Passage och Catrin Andersson från Malmö med konstverket Med näsan mot iskanten.

Av 163 tävlande bidrag från hela Europa utsågs Katarina Löfström och Catrin Andersson till vinnare.

– Många väletablerade konstnärer med hög kvalitet hade anmält sig så vi hade ett tufft arbete att välja, säger Kiki Hammarström, jurymedlem från Regional Utveckling, Landstinget Västernorrland.

Konstverken kommer att uppföras under sommaren/hösten 2009. Vilka platser som blir aktuella för de båda verken är inte fastställt, men förslag finns. Katarina Löfströms verk kan placeras på ”Rotsidan” och Catrin Anderssons i anslutning till västra entrén på Skuleskogens Nationalpark.

Tävlingen initierades av projektet Konst i Världsarvet med Landstinget Västernorrland som projektägare och Statens Konstråd, Nätterlunds Stiftelse, Länsstyrelsen, Kramfors Kommun och Örnsköldsviks kommun som projektdeltagare. EU strukturfond Mellersta Norrland stödjer projektet.

Jury i konsttävlingen bestod av representanter från projektet och vinnarmotiveringarna var:

Passage: Konstverket har en enkelhet som med små grepp och starkt konstnärligt värde förhåller sig mycket starkt till människan, tiden, platsen och landskapsvärdena i Världsarvet Höga Kusten.

Med näsan mot iskanten: Ett samtida verk som speglar lång tid på ett intressant sätt med stark kontrastverkan i naturen. En styrka i verket är att det kan uppfattas som ett vetenskapligt instrument att syna världsarvet. Konstverket har förutsättningar att tillföra en annan dimension till världsarvet och dess naturvärden.

 

För mer information kontakta

Mats de Vahl
Konstkonsulent
0611-802 14
070-247 69 39


Tillbaka till toppen