En grupp om omkring 20 personer  i  grönskande omgivning.

Anmälan öppen till sommarens läger för dig som är ung och har en demenssjuk förälder

2022-03-02 14:08

För tredje gången arrangeras i sommar demensläger i Örnsköldsvik för dig som är ung och lever med en demenssjuk förälder. Lägret är ett tillfälle för dig att träffa andra som är i samma situation och ställa frågor till våra experter.

- Lägret har betytt oerhört mycket för våra tidigare deltagare. Att leva med en person som drabbas av kognitiv svikt/demens kan innebära att man känner sig ensam, ledsen och förvirrad. För den som är ung och fortfarande har behov av stöd från sin förälder är det naturligtvis ännu svårare, säger Ann-Marie Westerlund, demenssamordnare, Region Västernorrland.

Umgås och träffa experter på området

Det kan vara mycket att hantera såväl känslomässigt som praktiskt för den som har en förälder som drabbats av demens eller kognitiv svikt. Kanske skäms man över sin förälder som beter sig annorlunda, kanske överförs ansvaret på hem och hushåll på dig som barn och du kanske heller inte vågar lämna hemmet av rädsla för vad din sjuka förälder ska ta sig till. Det är också vanligt att oroa sig för arv och sin egen hälsa. Frågorna är ofta många.

- Att få denna möjlighet att utan kostnad delta på ett läger där man får träffa andra som är i samma situation och få tillfälle att ställa frågor till våra experter har visat sig vara oerhört betydelsefullt för deltagarna. Det är dock ett svårt steg att ta och de som kanske behöver det allra mest behöver stöd för att ta mod till sig att komma. Vi hoppas därför att våra kollegor runt om i landet hjälper till att både sprida info om lägret och stötta till anmälan,  säger Ann-Marie Westerlund.

Under lägerhelgen varvas föreläsningar med rekreation i en härlig miljö. Det finns möjlighet att bada, fiska, spela spel eller fotboll, grilla vid lägerelden eller bara umgås. Allt är helt kravlöst och du väljer själv vilka aktiviteter du vill delta i.

Anmäl dig redan nu

När: 26-29 augusti

Var: Örnsköldsvik

Hur: Läs mer och anmäl dig på Fight dementias webbsida.

 

Lägret är helt kostnadsfritt och arrangeras i samarbete med länets kommuner och Alzheimerfonden.


Tillbaka till toppen