Anton Berglund, tandsköterska Folktandvården Centrum

Anton var lärling hos Folktandvården - hittade rätt yrke som tandsköterska

2021-02-24 08:30

Han var arbetslös och visste inte vad han ville göra. Efter sex månader som lärling på Folktandvården insåg han att tandsköterska var rätt yrke för honom. - Det var jättebra att få testa som lärling först, då har man inget att förlora eftersom man får lön, säger han.

Det var en ren slump som gjorde att Anton Berglund blev tandsköterska. Han hade inte övervägt eller ens tänkt på yrket innan, men när han gick på Arbetsförmedlingen för att titta efter jobb så hittade han en annons där Folktandvården Västernorrland efterlyste lärlingar.

- Jag tänkte: ”varför inte?”, jag visste ju inte vad jag ville jobba ändå med så jag sökte. Jag fick komma på intervju, blev antagen och tänkte igen: ”varför inte?”

Under sin tid som lärling på Folktandvården Centrum insåg han snabbt att tandvårdsyrket var intressant. Han visste att han ville fortsätta på det spåret, men han visste först inte vilket tandvårdsyrke han ville utbilda sig till. Tanken var först att läsa till tandläkare, men han blev inspirerad att söka till tandsköterska av en tandsköterska som snart skulle gå i pension.

- Det är en kort utbildning och det är jättemycket praktik så man får komma igång i yrket snabbt. Jag hade också stor nytta av att jag hade varit lärling först eftersom jag lärt mig mycket redan, säger han.

Vill locka fler till yrket

För Folktandvården är lärlingarna en viktig ingång för att locka fler till tandvårdsyrket.

- Vi vill intressera ungdomar från länet för tandvårdsyrkena. Med lärlingsplatser får vi en chans att visa upp vad det innebär att arbeta som tandsköterska, tandhygienist och tandläkare, säger Annri V Thimstrand, tandvårdsdirektör i Folktandvården.

Metoden med att ta in lärlingar som avlönat får prova på tandvårdsyrket har varit mycket framgångsrikt hittills.

 - Många av våra tidigare lärlingar har efter sin lärlingsperiod sökt till tandvårdsutbildningar. Västernorrland behöver fler ”tandvårdare” och det vill vi vara med och bidra till, säger Annri V Thimstrand.

Trivs på Folktandvården Centrum

När Anton Berglund var färdig som tandsköterska så ville han tillbaka till Folktandvården Centrum i Sundsvall där han gjorde sin lärlingsperiod.

- Jag trivs väldigt bra här, jag har bra kollegor och det är en bra arbetsplats så det är här jag vill jobba även i framtiden, säger han.

Som tandsköterska jobbar han med att assistera tandläkaren under undersökningar och behandlingar, han jobbar i sterilen och steriliserar instrument, han tar bokningar av patienter och liknande.

- Det är ett varierande jobb och ingen dag är den andra lik, det finns också stora utvecklingsmöjligheter. Man står inte stilla och gör samma sak jämt utan man får gå vidareutbildningar och får lära sig till exempel att laga mindre hål, säger han.

Bristyrke med framtidsmöjligheter

Tandsköterska är ett stort bristyrke och framtiden ser mycket ljus ut för de som utbildar sig. Anton Berglund rekommenderar andra att söka som lärling.

- Om man inte vet om tandvårdsyrket är något man vill jobba med är det ju en bra möjlighet att börja som lärling. Man får lön hela lärlingstiden och chansen att prova på innan man tar ett beslut om utbildning. Det finns inget att förlora, säger han.

Vill du söka till vårt lärlingsprogram? Klicka här


Tillbaka till toppen