Arbetet med Northvolt och Volvo Cars etablering ger framtidstro trots negativt besked

2022-02-10 09:39

Timrå hoppades få klartecken för etablering av Northvolt och Volvo Cars nya batterifabrik. Timrå och Sundsvalls kommun meddelar nu i ett pressmeddelande att man inte längre är aktuell för investeringen.

Timrå har varit en tänkbar kandidat för placeringen av Northvolts och Volvo Cars nya batterifabrik. Fabriken förväntades ge cirka 2500 nya arbetstillfällen.

- När Northvolt och Volvo Cars gick ut med att de ska bygga en batterifabrik sattes ett gediget etableringsarbete igång. Det negativa beskedet idag gör dock inte att vi i Västernorrland ger upp inför framtida etableringar, tvärtom. Vi är en konkurrenskraftig region som kan ställa om snabbt utifrån marknadens behov. Timrå och många fler platser i länet har fortsatt goda förutsättningar att locka stora företag och jobbmöjligheter till regionen, säger Glenn Nordlund, regionråd, Region Västernorrland.

Northvolt planerar att placera ytterligare en av Europas största fabriker för batteriproduktion i Sverige. Sen tidigare har man etablerat tillverkning av lithium-ionbatterier i Skellefteå.

- Många aktörer i länet har jobbat målmedvetet med det här och visat att Västernorrland har ett starkt erbjudande för elintensiv industri med krav på förnybar energi. Vi är fortsatt ett starkt alternativ för andra framtida etableringar, säger Åsa Bellander, regiondirektör, Region Västernorrland.

Northvolt och Volvo Cars förväntas komma med slutligt besked om placeringen av batterifabriken under de närmsta veckorna.


Tillbaka till toppen