Årets kulturting i Härnösand

2019-10-09 10:45

10-11 oktober 2019 är det dags för årets upplaga av kulturtinget med temat kulturarv.

- I år tar vi ett brett grepp kring kulturarv. I konferensen får deltagarna ta del av hur kulturarvet kan berättas, göras tillgängligt och användas. Vi berör också frågor som rör samhällsplanering, demokrati, det immateriella kulturarvet samt barnkonventionens betydelse för våra kulturverksamheter, säger Sofia Lundin, kulturarvskonsulent i Region Västernorrland.

Cecilia Dahlbäck från Mittuniversitetet är en av föreläsarna och tillika dagarnas moderator. Hon berättar om dolda kulturarv och platser i Västernorrland som ger oss inblick i en annan värld än träpatroner och överklass. En historia om utsatta, fattiga och sjuka – men också om kvinnors intåg på arbetsmarknaden. Berättelser om resan från fattigsverige till modern välfärdsstat.

Fredagen ägnas åt olika perspektiv på dagens kulturarv och där berättar bland annat Peter Johansson från Nämforsens hällristningsmuseum om en tid vi vet väldigt lite om. Rubriken är ”Stenåldern är inte ett scoutläger”.

125 personer är anmälda till konferensen som äger rum på Sambiblioteket på torsdagen och på Västernorrlands museum på fredagen.

Kulturting 2019 är ett samarbete mellan Region Västernorrland, Region Jämtland-Härjedalen, Länsstyrelsen Västernorrland, Härnösands kommun och Kommunförbundet Västernorrland.


Välkommen med dina frågor till:
Sofia Lundin, Kulturarvskonsulent
sofia.lundin@rvn.se
Telefon: 0611-840 31


Tillbaka till toppen