Kjell Åke Lysell

Barnläkaren Kjell Åke: "Det är tryggt att vaccinera sig"

2021-11-17 11:20

Nästa vecka åker Kjell Åke Lysell ut på skolorna i Sundsvalls kommun för att vaccinera högstadieelever mot covid-19. Som tidigare överläkare för skolhälsovården blir det ett kärt återseende.

Kjell Åke Lysell har varit verksam som både skolläkare och barnläkare på sjukhuset i Sundsvall. När pandemin bröt ut hade han hunnit vara pensionär i par år, men i maj återgick han i tjänst som vaccinatör på vaccinationsenheten i Nacksta. Dessutom har han åkt många mil i bil för att komma ut med vaccin till invånare med hemsjukvård.

- Det känns bra att komma tillbaka till jobbet för att vara med och bidra till någonting så här bra. Extra roligt tyckte jag det var när vi började vaccinera 16-18-åringarna. Jag hade glömt vad kompetenta och pålästa ungdomar är i den åldern, säger han.

Hoppas alla säger ja

På måndag inleds nästa steg i vaccinationsarbetet och för Kjell Åke innebär det fler möten med barn. Han kommer bära en del av ansvaret för vaccinationerna av barn mellan tolv och femton år på skolor i Sundsvalls kommun.

Alla föräldrar som har barn i den årsgruppen har redan fått möjlighet att ge sitt medgivande till vaccination på en blankett.

- Jag hoppas alla ger sitt medgivande. Vi vill alltid det bästa för våra barn och jag skulle som förälder inte vilja ha på mitt samvete att säga nej till vaccination. Även barn kan bli sjuka av covid-19 och drabbas av restsymtom, som hjärntrötthet, säger han.

”Klart på ett ögonblick”

Det finns stora mängder forskning - och inte minst beprövad erfarenhet – som visar att riskerna för allvarliga biverkningar av vaccinet är mycket små.

- Vid det här laget vet vi att det är tryggt att vaccinera sig, eftersom massor av miljoner människor i världen har fått vaccinet. När det kom hade vi studier att stödja oss på, nu har vi dessutom enorm erfarenhet. Även tolvåringar har vaccinerats länge i många länder, säger Kjell Åke Lysell.

Barn som tycker det är obehagligt med nålar och är oroliga för själva sticket är han van att lugna.

- Det är rädslan som behöver hanteras, själva sticket medför nästan ingen smärta alls. Först och främst är det viktigt med lugn och ro, sedan brukar jag försöka avleda genom att prata om något vardagligt. Då tänker barnen på vad de ska svara och sedan är det klart på ett ögonblick.

Mer information

Totalt sett i Västernorrlands län finns det omkring 11 000 barn mellan tolv och femton år. Vaccinationsprocessen beräknas ta ungefär tre veckor och sker i samarbete med skolorna som, förutom att tillhandahålla lokaler, bland annat delat ut och samlat in alla blanketter.

Både barn och vuxna som vill veta mer om vaccinationen mot covid-19 för barn kan hitta filmer, informationstexter och länkar till vetenskapliga studier på Folkhälsomyndighetens hemsida: Barn och unga – om vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)


Tillbaka till toppen