Då ska du söka vård för ditt sjuka barn

2021-11-08 10:40

RS-viruset cirkulerar för närvarande i Västernorrland. Oftast är sjukdomen lindrig och du kan stanna hemma med egenvårdsråd. En del barn kan bli allvarligt sjuka och behöver då vård på sjukhus.

Många förkylningsvirus cirkulerar just nu i länet, bland annat RS-viruset. En RS-virusinfektion kan te sig som en vanlig förkylning som de flesta får utan att behöva söka vård. Lindriga besvär går oftast att ta hand om hemma.

- Om barnet har förkylningssymtom och allmäntillståndet inte är påverkat behöver man i allmänhet inte söka vård, säger Matias Hagman, överläkare, barn- och ungdomsmedicin vid sjukhuset i Sundsvall.

På 1177.se kan du läsa på mer om ditt barns symtom och hur du kan lindra besvären.

En del av dom minsta spädbarnen får kraftigare förkylningssymtom, andningsbesvär och tappar orken att amma/äta och kan då behöva få vård på sjukhus.

- Det finns ingen anledning att ta reda på om ditt barn har RS-virus. Det du ska fokusera på är vilka symtom barnet har. Om barnet har uppenbart jobbigt att andas eller kontinuerligt inte orkar äta bör du söka vård. Ju yngre ditt barn är desto tidigare ska du söka vård, säger Matias Hagman.

Johan Gudmundson är familjeläkare på hälsocentralen Gilleberget i Sundsvall och håller med sin kollega och lägger till:

- RS-virus ger efter infektion en kortare tids immunitet, men återsmitta är vanligt. Det är dock framförallt vid första infektionen hos små barn eller infektion hos de sjukaste äldre som allmänpåverkan ses.

När och var ska du söka vård?

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med att bedöma ditt barns symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Kontakta genast en vårdcentral om du noterar att ditt barn har en luftvägsinfektion och något av följande stämmer:

  • Barnet är under 3 månader och har feber.
  • Barnet har svårt att andas.
  • Barnet har svårt att amma, dricka eller äta.

Om det inte går eller är stängt på vårdcentralen sök vård på en akutmottagning. 

Ring alltid först

Du ska alltid kontakta vårdmottagningen innan du åker dit. Då kan vårdpersonalen se till att ni tas emot utan att andra riskerar att bli smittade.

Om det är bråttom

Ring genast 112 om barnet har andningsuppehåll


Tillbaka till toppen