Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Vaccinationsspruta som ges i arm.

Digital bokning öppnar idag

2021-03-15 07:00

Idag öppnar vår digitala bokning igen. Du som är 80 år eller äldre är välkommen att boka tid för vaccination. Du kan också boka tid genom att ringa vår telefonsupport.

– Vi har nu en teknisk lösning som innebär att du som har fyllt 80 år eller är äldre kan boka din tid för vaccinering på nätet själv, eller med hjälp av en anhörig. Du kan också få hjälp via vår telefonsupport, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare vid Region Västernorrland.

Alla system har sina för- och nackdelar. Om bokningen kan göras av personen själv så känns det tryggare för många äldre, och även för deras anhöriga.

– Vi har sett under den tid som vi kontaktat äldre via telefon att många inte vågat svara när de inte känt igen numret. Även om det känns tryggt för många att få en anvisad tid så har det också sina nackdelar.

Du kan boka på två sätt

Att systemet öppnar igen för bokning online på webbplatsen www.1177.se innebär att:

  • du kan boka din tid själv
  • du kan ta hjälp av en anhörig
  • du kan ringa vår telefonsupport på 0611-804 00 som hjälper dig att boka tid

Detta gäller personer som ingår i fas 2 som nu har startat. De som ingår i fas 1 (personer som har hemtjänst, hemsjukvård eller hemlarm genom sin kommun) kallas på samma sätt som tidigare. På Folkhälsomyndighetens webb kan du läsa mer om de olika faserna.

När dos 1 ges får du samtidigt en tid för dos 2 så den behöver du inte boka själv. Om du skulle bli sjuk när du har tid för dos 2 så hjälper telefonsupporten till att göra en ombokning, telefon 0611-804 00.

Ring endast till supporten

Vi vädjar till dig att inte ringa runt om du inte hittar en ledig tid. Ring inte hälso- eller vårdcentral, regionens växel eller 1177 Vårdguiden. Du kan lugnt vänta någon dag, så kommer nya tider att fyllas på. Alla som vill får möjlighet att vaccinera sig. Vår förhoppning är att vara klar med dem som är över 80 år under mars månad. Vi startar med fler åldersspann så fort vi har möjlighet med tanke på de vaccinleveranser som kommer till regionen.

Får inte välja vaccin

Det går inte att välja vilket vaccin du får vid vaccinationstillfället. Samtliga tillgängliga vaccin används vid alla vaccinationslokaler i länet. Eftersom vi får vaccinleveranser olika dagar i veckan går det inte att i förväg säga vilket vaccin som finns tillgängligt på en viss ort och vid en specifik tidpunkt. Det är inte säkert att det finns tillgängliga tider på alla lokaler alla dagar - utan det kan variera.

Begränsade volymer av vaccin

Fortfarande får regionen begränsade volymer med vaccin. Hittar du ingen tid i tidboken så är vaccinet slut för tillfället och du får prova igen några dagar senare. Tidboken öppnas två veckor framåt i tiden och tider fylls på allt eftersom regionen får vaccin.

Tekniskt system är nödvändigt

Ett tekniskt bokningssystem är nödvändigt när vaccinvolymerna ökar. Cirka 1 800 personer vaccineras dagligen just nu inom regionen. I åldersgruppen 80 år och äldre finns cirka 17 500 personer och av dem har 7 800 personer fått vaccin. Den tredje vågen oroar. Eftersom vi vet att det är de äldre som riskerar att bli svårt sjuka eller dö av covid-19 så är det viktigt att de vaccineras så snart som möjligt.