kvinnlig vaccinatör med spruta

Drop in-vaccination på elva platser

2021-10-27 09:34

Nu kraftsamlar Region Västernorrland för att fler ska vaccinera sig mot covid-19. På torsdag den 28 oktober har elva vaccinationsenheter i länet drop in-öppet för vaccination mellan klockan 12.00-19.00. Under dagen erbjuds vaccinationer utan tidsbokning.

- Tiderna är anpassade till dem som jobbar eller går i skolan. Det är en kraftsamling som vi gör för att fler ska vaccinera sig. Vi hoppas att så många som möjligt av länets ovaccinerade nu tar chansen att skydda sig själva och andra mot att bli allvarligt sjuka i covid-19, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Lägre vaccinationsgrad i yngre åldersgrupper

Totalt sett är runt 27 600 västernorrlänningar som är 16 år och äldre ovaccinerade.

Vaccinationsgraden utslagen på hela länets befolkning över 16 år närmar sig sakta 90 procent – men varierar stort mellan olika grupper. Bland annat är den relativt låg bland invånare i yrkesverksam ålder som nu får ett extra tillfälle att ta vaccinet utan att boka tid. Allt som krävs är att visa legitimation.

Öppnar tillfälliga vaccinationslokaler

På drop in-dagen kommer det även vara möjligt att vaccinera sig på fler platser än de ordinarie vaccinationsenheterna. Det kommer att finnas vaccinationslokaler som håller öppet i länets alla kommuner. Dessutom öppnar regionen tillfälliga enheter för vaccination med dos 1 och 2, i till exempel Birsta City.

Dos 2 kan tas när det gått minst fyra veckor sedan första sprutan.

Ingen drop in för dos 3

Dos 3 av vaccinet mot covid-19 ges än så länge endast till invånare som har särskilt boende eller hemsjukvård. Därefter kommer de som har hemtjänst att erbjudas den tredje sprutan. Det är inte möjligt att få dos 3 i de drop in-öppna på torsdagen.

Inte heller barn under 16 år kommer att vaccineras under drop in-torsdagen. Inom Region Västernorrland sker all vaccinering av åldersgruppen 12-15 år i samarbete med skolorna från och med vecka 47.

Vaccinet skyddar dig själv och andra    

Drop in-dagen anordnas eftersom pandemin inte är över och att det visat sig att vaccination är det mest effektiva sättet att motverka större utbrott av covid-19.

- Vi får inte glömma bort att fortsätta skydda oss själva och andra. Även om du själv är ung och inte tror att du blir särskilt sjuk om du smittas, så för du smittan vidare. Därför bör vaccinationsgraden vara hög i alla grupper, säger Hans Boman.

Boka en annan tid på 1177.se

För den som är ovaccinerad men inte har möjlighet att vaccinera sig på torsdag går det, precis som tidigare, att boka tid för vaccination mot covid-19 på 1177.se.

För den som vill ha hjälp att boka går det bra att ringa 0611-80 400.

Den som är tvekar inför vaccinationen och vill veta mer om vaccinet kan läsa mer på Folkhälsomyndighetens webbplats: Till dig som vill veta mer inför din vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Här finns drop in-lokaler på torsdag

För att få vaccin mot covid-19 i en drop in-lokal på torsdag mellan klockan 12.00 och 19.00 krävs endast giltig legitimation.

Aktuell information om var du kan vaccinera dig finns på 1177.se, förändringar kan förekomma. Följande lokaler kommer att ha öppet för drop in-vaccination torsdag 28 oktober, klockan 12.00-19.00:

 • Örnsköldsvik, Hälsocentralen Ankaret
 • Kramfors, Hälsocentralen Kramfors
 • Härnösand, Närvården norra entrén
 • Sollefteå, Hälsocentralen Sollefteå
 • Ånge, Hälsocentralen Ånge
 • Timrå, Centrumhuset via apoteket
 • Nacksta, Vaccinationsenhet Sundsvall (tidigare hälsocentralen)
 • Skönsberg, Hälsocentralen Gilleberget
 • Ljustadalen, Vårdcentralen Ljustadalen
 • Bredsand, Tallvägen 5A
 • Birsta City, Entréplan

Tillbaka till toppen