Emelie De Geer filmar ner på en patients mun som sedan syns på en skärm i bakgrunden.
Emelie De Geer filmar patientens (Siv som arbetar på kliniken fick spela patient) mun och Anna Erikson Lorenzo ser vad som händer på en skärm i Örnsköldsvik.

Emelie blev specialist på distans – unikt koncept i Folktandvården Västernorrland

2022-05-20 10:03

Tack vare distanshandledning kunde Emelie De Geer i Sundsvall bli specialist i ortodonti. "Det hade inte varit möjligt om specialistutbildningen inte kunnat göras på distans", säger Emile De Geer, ortodontist i Sundsvall.

Emelie De Geer var halvvägs in i sin ST-utbildning då hennes handledare i Sundsvall gick i pension. Den nya handledaren, övertandläkare Anna Erikson Lorenzo, befann sig över 15 mil bort i Örnsköldsvik.

Lösningen blev digital handledning via en speciell kamerautrustning. Emelie De Geer filmade sina patienter i Sundsvall samtidigt som Anna Erikson Lorenzo kunde se vad som hände och ge råd om behandling från kliniken i Örnsköldsvik.

– Jag tror inte att det här har använts på det här sättet i ST-handledning tidigare. Jag tycker absolut att det kan vara ett alternativ, säger Anna Erikson Lorenzo. 

Tekniken innebär att flera tandläkare får möjlighet att specialisera sig trots stora avstånd. Det skulle också kunna bidra till att minska bristen på specialister i Norrland, tror Anna Erikson Lorenzo.

– Just i Norrland är det kanske svårt hitta en huvudhandledare på samma klinik där ST-tandläkaren jobbar. Då kan man använda den här tekniken för att få en bra utbildning i alla fall. 


Tillbaka till toppen