Etableringar: Västernorrland hett just nu

2022-01-31 14:51

Fredag den 28 januari hölls årets första digitala samtal ”Här och Nu” med tema Tillväxt och etableringar. ”Det är hett och aktuellt med etableringar i Västernorrland just nu”, säger Mikael Aamisepp, VD High Coast Invest.

Precis som många andra regioner i Sverige har Västernorrland en gemensam aktör för etableringsfrämjande, High Coast Invest. Det är de som är länken mellan internationella företag och kommunerna i Västernorrland. Sollefteå kommun var en av de som var mest drivande i att starta High Coast Invest för tio år sedan. 

- High Coast Invest kan exempelvis prata med batteritillverkare och destinationshotell. I förberedande syfte jobbar vi väldigt nära kommunerna för att hitta guldäggen som kan vara attraktiva för utländska investerare, säger Mikel Aamisepp.

Foodtech, besöksnäring, elintensiv industri, bioekonomi och informations och teknologi frågor är prioriterat hos Business Sweden och just därför fokuserar även High Coast Invest på etableringar inom dessa områden

- Det händer mycket i norra Sverige idag och det är bra. Men det är också en utmaning för Norrbotten och Västerbotten då kompetens och el börjar bli en bristvara där. Det gör att Västernorrland har ett fönster på några år nu att locka hit nya företag, säger Mikael Aamisepp.  

Gröna slutprodukter

-  De förfrågningar som kommer nu till High Coast Invest rör flera gröna investeringar. Exempelvis tittar Asien efter en grönare produktion och då ökar förfrågningar hos oss på grund av elektrifieringen, säger Mikael Aamisepp.

- Förutom elen är biomassan, restprodukter från skogen, intressant hos oss. Vätgas är väldigt spännande och digitaliseringen ökar hela tiden.

Timrå en av slutkonkurrenterna i etablering av batterifabrik

Ett intensivt arbete har under det senaste året pågått för att förbereda ett attraktivt erbjudande till Volvo Cars och Northvolts förfrågan om att etablera en ny batterifabrik. Timrå och Sundsvalls kommun har nyligen meddelat att regionen inte längre är aktuell, men det finns fortfarande goda chanser till framtida etableringar.

- Många har jobbat hårt med Volvo Cars och Northvolts förfrågan. Femtio olika områden i Europa konkurrerade om etableringen och vi var en av slutkonkurrenterna, säger Christian Söderberg, VD Timrå Invest och fortsätter: Västernorrland har en chans att vara en game changer och en del i den gröna lösningen framåt så vi måste ta tillfället i akt nu.

Ytterligare fyrtio gigafabriker ska byggas i Europa före 2030.

- En etablering av en gigafabrik beräknas skapa jobbmöjligheter för 13 000 nya medborgare i regionen. Den tillväxten är viktig för oss för att möta välfärden och den åldrande befolkningen här, säger Christian Söderberg.

Viktiga faktorer för en gigafabrik:

  • Tiden till färdig fabrik
  • Tillgången till grön energi
  • Mark och infrastruktur
  • Logistik
  • Kompetensförsörjning

- Vi har en absolut styrka i vår tillgång på grön energi, vi har de absolut lägsta elpriserna i hela Europa. Nu när vi arbetat fram långsiktiga planer och stärkt vårt samarbete har vi ett otroligt starkt erbjudande, säger Christian Söderberg.

Bra samarbete med Eon lokalt och regionalt

Även Sollefteå kommuns tillväxtchef Mikael Näsström deltog och redogjorde för deras erfarenheter gällande etableringar.

- Det är viktigt att kunna anpassa ytor och översiktsplaner. Samarbetet med andra myndigheter, Länsstyrelsen och kommuner är viktigt för att det här ska bli riktigt bra, säger Mikael Näsström.

Ännu en erfarenhet från Sollefteå är att det är viktigt att samarbeta och ha dialog med regionnätsägarna. Sollefteå kommun har nu en tydlig överenskommelse med Svenska Kraftnät och det är en styrka framåt.

- Vi ser ljust på framtiden. Energisektorn och besöksnäringen ser ett stort intresse hos oss, säger Mikael Näsström, Mikael Näsström, tillväxtchef, Sollefteå kommun.

Nästa Här och nu handlar om analys och en pendlingsrapport som tagits fram.

Här och nu – digitala samtal om hur vi utvecklar vårt län tillsammans


Tillbaka till toppen