Europadagen 2017

2017-05-03 11:17

Den 9 maj varje år firas Europadagen. I Sundsvall firas dagen med ett gediget program där man kan lyssna på en paneldebatt med bland annat Zofia Tucinska, kontorschef vid regionens Brysselkontor.

Den 9 maj är ett viktigt datum i EU:s historia. Tillsammans med den europeiska flaggan, Europahymnen och euron är Europadagen symboler för den europeiska integrationen. Dagen har firats sedan 1985 och uppmärksammas idag runt om i Europa.

EU-kommissionens och Europaparlamentets lokalkontor i EU-länderna anordnar en mängd aktiviteter för alla åldrar under denna dag. I Västernorrland uppmärksammas Europadagen bland annat i Sundsvalls kommun med ett spännande program om migrationen i Europa, EU:s framtid, europeiskt ungdomsutbyte, smakprov från olika länder med mera. I en paneldebatt om framtidens EU deltar bland annat Zofia Tucinska, kontorschef vid regionens Brysselkontor Mid Sweden European Office. 

Se Sundsvalls kommuns program för den 9 maj 

Fakta om Europadagen 

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle bevara freden efter andra världskriget och skapa välstånd. Den låg till grund för bildandet av den Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG) 1952 – den sammanslutning som i sin tur är grunden för dagens Europeiska union (EU). Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.


Tillbaka till toppen