Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Torbjörn Ullsten och hans fru Ethel driver bageriet tillsammans.
Torbjörn Ullsten och hans fru Ethel driver bageriet tillsammans. De har sökt företagsstöd i många år och tycker det är enkelt.

Företagsstöd till Sveriges äldsta tunnbrödsbageri

2019-02-21 10:50

I lilla byn Mjällom startade farmor Rut Mjälloms Tunnbröd 1923. Sedan dess har bageriet hunnit flytta till Ullånger och Ruts barnbarn Torbjörn har tagit över affärerna. Tunnbrödsreceptet är detsamma och nu satsar det lilla företaget mer än någonsin.

Mjälloms Tunnbröd har utvecklats under årens lopp men mycket är sig likt. Tunnbrödsreceptet bygger på gamla anor och bageriet drivs vidare av familjen. En väsentlig skillnad är att bageriet är mycket effektivare nu. En maskin som förpackar tunnbrödschips är en av de senaste investeringarna. 2019 ska företaget satsa på att förbättra packroboten. Totalt räknar de med en kostnad på närmare en miljon kronor. Region Västernorrland har beviljat stöd för ungefär en tredjedel av den totala satsningen.

– Vi har jobbat med att söka företagsstöd i många år. Jag ser det som ett bra sätt att kunna göra satsningar och det har gjort att vi vågat satsa och kunnat växa som vi gör, säger Torbjörn Ullsten.

Enkelt att söka stöd

– Det är enkelt att söka företagsstöd. Jag har haft en lättsam och bra kontakt med handläggarna på regionen. Jag har fått bra råd, tankar och idéer av att prata med dem, säger Torbjörn Ullsten.

Idag säljer Mjälloms Tunnbröd sina produkter över hela landet, även i Norge och Finland. Företaget är det andra största tunnbrödsföretaget i landet.

– Vi har haft kontakt med Mjälloms Tunnbröd och gjort bedömningen att deras investering kommer att bidra till tillväxt i näringslivet i Västernorrland. Det är alltid en förutsättning för att vi ska bevilja finansiellt stöd, förklarar Charlotte Ehinger som arbetar som handläggare vid Region Västernorrland.

Viktigt att våga satsa

Torbjörn beskriver 2000-talet som en okej period och efter dess har det skett ett uppsving.

– För tre år sedan lyckades vi hitta en röd tråd i vår kommunikation och även ta fram en förpackning som andas vår 100-åriga historia. De sista fem åren har vi växt från 10 anställda till 15 anställda. Ambitionen är att fortsätta växa och det gör vi genom att satsa. Vi har funnits i snart 100 år och vi ska finnas i minst 100 år till, säger Torbjörn Ullsten.

Fakta om företagsstöd: statliga medel fördelas till företag i länet

Syftet med företagsstödet är att skapa regional utveckling och tillväxt. Stöd kan beviljas till företag som skapar varaktig sysselsättning, bedöms få långsiktig lönsamhet och bedrivs på marknadsmässiga villkor. Företagsstödet består av statliga medel som Region Västernorrland fördelar.

Vill du söka företagsstöd? Läs mer på www.rvn.se/foretagsstod