Saharnaz Ghazianifar och Inas Sadek
Saharnaz Ghazianifar och Inas Sadek brukar bära in den festliga fikabricka som mödrar får på säng efter förlossningen.

”Förut stannade orden i huvudet – men nu kan jag använda dem”

2021-10-01 09:38

Saharnaz Ghazianifar kom till Sverige från Iran mitt i pandemin. Nu har hon fått jobb på BB och förlossningen – och lärt sig både svenska och hur det är att vara på en svensk arbetsplats.

Under sin första tid i Sverige bodde Saharnaz Ghazianifar i Nordingrå.  Hon bodde ensam och var isolerad på grund av pandemin.

- Jag studerade svenska hemma, men orden stannade kvar i huvudet. Nu kan jag använda dem, säger hon.

Saharnaz Ghazianifar och Inas Sadek har två av tre extratjänster på kvinnokliniken vid sjukhuset i Sundsvall.  De jobbar i köket på förlossningen och BB med att ta hand om disk, städning, och mathantering – vilket gör att undersköterskorna får mer tid att ägna sig åt det patientnära arbetet.

Universitetsstudier är målet

I hemlandet studerade Saharnaz Ghazianifar psykologi och hennes mål är att ta upp universitetsstudierna i Sverige.

- Här lär jag mig svenska och ser hur allt fungerar i Sverige. Först var det en chock, med alla nya ansikten. Men nu trivs jag jättemycket och är glad att jag får vara här, säger hon.

Anita Westin är erfaren undersköterska och fungerar som handledare.

- Tjejerna är guld värda. Just att vi undersköterskor kan vara med patienterna i stället för att hand om köket. Jag tycker också det blir mer hygieniskt när Inas och Saharnaz är där hela tiden, i stället för att vi flänger fram och tillbaka i köksregionerna, säger hon.

Statliga medel

Extratjänsterna finansieras med statliga medel och är ett samarbete med Arbetsförmedlingen.

- Det började med att jag blev kontaktad av Arbetsförmedlingen, som presenterade mig för två personer. Jag träffade tjejerna och det blev ett positivt möte, från båda håll. Det är så kul att se hur engagerade de är. De frågar mycket och lär sig snabbt, säger Birgitta Sjöström, enhetschef på förlossningen i Sundsvall.

Nu hoppas Birgitta Sjöström att framgången på förlossningen kan leda till att det blir fler extratjänster på olika kliniker i regionen.

- Det här är en win-win-situation som visar hur vi kan hjälpa varandra. Vi får hjälp med viktiga sysslor som annars tar tid från våra undersköterskor, medan tjejerna får in en fot på den svenska arbetsmarknaden och lär sig språket. säger hon.

  

 


Tillbaka till toppen