Friluftsvecka ska uppmuntra västernorrlänningar till fysisk aktivitet

2021-09-28 15:41

Den 4-10 oktober (vecka 40) är det friluftsvecka i Västernorrland. Friluftsveckan arrangeras av folkhälsoenheten och målet är att öka andelen fysiskt aktiva personer i länet och inspirera till fysisk aktivitet i naturen.

Region Västernorrland arrangerar nu en friluftsvecka för att uppmuntra till naturvistelse. Varierande utomhusaktiviteter ska uppmuntra västernorrlänningarna till mer rörelse.

- Forskning visar att redan efter fem minuter i naturen går puls och blodtryck ned och mängden stresshormoner i blodet minskar. En promenad i naturen har god återhämtande effekt från en stressig eller orolig vardag, säger folkhälsoplanerare Iwona Jacobsson.

Solljuset, utomhusluften, rörelse bidrar ofta till att man sover bättre. Och god sömn är viktig för att kroppen ska kunna återhämta sig. Aktiviteterna under friluftsveckan ska också bidra till att höja kunskapen om naturen, naturvistelser och hälsa.

Digitala hälsoslingor i alla länets kommuner

Digitala kartor med hälsoslingor har tagits fram i alla kommuner för att underlätta för invånarna i Västernorrland och besökande att hitta attraktiva promenadslingor.

- Nu går vi steget vidare och ordnar friluftsquiz, bingo med bilder och en fototävling. Bland alla som deltar lottas det ut presentkort värda 1000 kronor, säger Iwona.

Dessutom arrangeras kostnadsfria, inspirerande webbföreläsningar för allmänheten om hur man kommer igång med fysisk aktivitet och hälsovinsterna med det. En erfaren vandrare beskriver vad hon har i ryggsäcken både för en dagstur och övernattningar i naturen.

- Vi hoppas att fler västernorrlänningar uppmuntras och kliver över tröskeln för att uppleva naturen och blir mer fysiskt aktiva, avslutar Iwona Jacobsson.

Om friluftsveckan 

Kontakt: Iwona Jacobsson,
Mobil: 070-586 85 55
E-post: iwona.jacobsson@rvn.se

 


Tillbaka till toppen