Hälsoloppet Övik - fysisk hälsa för psykisk hälsa

2021-10-29 10:00

6-14 november arrangeras Psykeveckan i Örnsköldsvik - en vecka för att sätta fokus på den psykiska hälsan. För första gången inleds veckan med motionsloppet Hälsoloppet.

- Det är känt sedan länge att fysisk aktivitet är bra för kroppen. Vi vet att vi blir piggare, våra kroppar blir starkare och vi sover bättre. Vi vill inspirera till fysisk aktivitet då vi vet att det även påverkar vår psykiska hälsa i hög grad, säger Sandra Johansson, utvecklingsstrateg, Örnsköldsviks kommun.

Att röra på sig regelbundet minskar stress, nedstämdhet, oro och ångest och ger oss större möjlighet att hantera känslor och tankar på ett effektivt sätt.

- Den kanske viktigaste positiva bieffekten av fysisk aktivitet är att vi blir gladare, vilket beror på att vissa ämnen, exempelvis dopamin och seratonin, frigörs i hjärnan vilket motverkar depression, säger Sandra Johansson.

Om loppet

  • När: Lördag, 6 november, 11.00-13:00 (du kan komma och starta när du vill)
  • Var: Skyttis
  • Vad 800 meter (asfalterat), 2,5 kilometer, 5 kilometer
  • Vem: Alla kan delta, från barn till vuxna, från vana löpare till de som aldrig sprungit ett lopp tidigare

Alla som deltar i loppet kommer också att vara med i utlottningen av två cyklar som Startpunkten skänkt.

 

Psykeveckan 2021 i Örnsköldsvik är ett samarrangemang mellan Örnsköldsviks kommun, Samordningsförbundet, Region Västernorrland, RSMH, Attention, Svenska Kyrkan, Pingstkyrkan, Filmstudion Örnsköldsvik och IOGT-NTO.

Psykiatriveckan i Västernorrland

Vecka 45 är det fokus på psykisk hälsa i Västernorrland. Du kan delta på fysiska eller digitala föreläsningar,

Psykiatriveckan i Västernorrland.


Tillbaka till toppen