Halvtidsutvärdering av CEF

2018-02-26 15:07

Den 13 februari antog EU-kommissionen rapporten om halvtidsutvärderingen av Connecting Europe Facility (CEF).

Connecting Europe Facility (CEF) är ett finansieringsprogram för infrastruktursatsningar inom transport, energi och telekommunikationer. Programmet har en budget på 30,4 miljarder euro för åren 2014-2020 och är ett viktigt instrument för att skapa tillväxt, jobb och konkurrenskraft genom riktade infrastruktursatsningar på EU-nivå.

Utvärderingen presenterar de resultat som har uppnåtts under de 3,5 år som programmet funnits och hur väl dessa stämmer överens med de uppsatta målen. Rapporten visar att CEF är ett effektivt och väl riktat instrument för investeringar i det transeuropeiska nätverket (TEN)  när det gäller transport, energi och den digitala sektorn. Flertalet av de berörda parter som besvarade enkäten om CEF tror att programmet har en stor potential att utveckla ett modernt och effektivt europeiskt nätverk av transport, energi och telekommunikation.

Sedan 2014 har CEF medfinansierat infrastrukturprojekt för 35 miljarder euro runt om i EU. Medfinansieringen har resulterat i att ungefär 50 miljarder euro har satsats på övergripande infrastruktur. CEF bidrar markant i satsning kring EU-kommissionens prioriteringar för jobb, tillväxt och investeringar, den inre marknaden, energiunionen samt klimatet och den digitala marknaden.

När det gäller satsningar inom transport framgår det av rapporten att CEF har skapat ett tydligt mervärde, särskilt när det gäller slutförandet av TEN-T:s stomnätverk. Dessutom har CEF bidragit till mobilitet med låga utsläpp. 

På energiområdet har CEF varit ett verktyg i bildandet av en bättre integrerad energimarknad. Det har resulterat i stärkta förbindelser mellan olika länder vilket förhindrar energi-isolering och flaskhalsar, till exempel genom sammanlänkningen mellan Polen och Litauen. Vad gäller hållbarhet har CEF bidragit med att finansiera flera innovativa studier och projekt, bland annat förvaring av vindenergi på Nordirland och ett så kallat ”smart grinds project” mellan Slovenien och Kroatien.

För satsningarna på telekommunikationer så har gångna prioriteringar varit att utveckla en trans-europeisk digital service och organisatoriska lösningar. Dessa områden syftar till att utveckla metoder för elektronisk identifiering, främst för gränskontroller men också tillgång till digitala offentliga tjänster och patientsäkerhet för patienter som söker gränsöverskridande vård. För att detta ska vara möjligt pekar utvärderingen på att investeringarna måste ta tillvara på den senaste tekniken och att riktlinjerna och målen måste uppdateras i enlighet med detta. När det gäller investeringarna för bredband så har stödet varit fokuserat på teknisk assistansverksamhet som kan hjälpa till att få projekt med en svår affärssituation att uppstå samt finansiella instrument som ett handelsrelaterat bistånd, så kallad leverage potential. CEF har underlättat samarbetet mellan medlemsländerna för att utveckla gemensamma standarder och har upprättat gränsöverskridande service för medborgarna.

Sedan lanseringen har CEF fokuserat på att tillhandahålla ”EU added value”, både när det gäller utvecklingen av offentliga varor för den europeiska marknaden men också för att den bidrar till projekt på nationell, regional och lokal nivå som inte hade varit genomförbara utan finansiering från EU.

Slutsatserna från utvärderingen, tillsammans med det pågående samrådet kring strategiska satsningar inom infrastrukturen, kommer att resultera i rekommendationer inför den kommande långtidsbudgeten 2021-2027. Samrådet är öppet från den 10 januari fram till den 8 mars 2018 och vänder sig till alla medborgare, organisationer och övriga intresserade av dessa frågor. För att delta i samrådet, klicka här

Läs hela EU-kommissionens utvärdering av CEF här

/Sofia Söderin


Tillbaka till toppen