Guide står framför minnessten vid Häxberget
Håkan Sjöberg leder guidade turer vid Häxberget.

Häxmuseet erbjuder guidade turer i de dödsdömdas spår

2021-08-12 14:27

Häxprocesserna i Torsåker har varit i fokus i sommar. Sveriges Radio har skildrat det som hände i en ny dokumentärserie. I Häxmuseet på Hola folkhögskola är trenden att de långväga besökarna blir allt fler.

Kyrkans förföljelse av kvinnor, anklagade för att vara häxor, kulminerade i Torsåker 1675. 71 personer avrättades och brändes på bål. Händelserna åskådliggörs i Häxmuseet, som ägs av Kramfors kommun men drivs av Hola Folkhögskola. Folkhögskolan ligger i Prästmon och har Region Västernorrland som huvudman. Utställningen heter ”Tidens tro drabbar människan” och är byggd på digital- och interaktiv teknik, blandat med historiska föremål, skulpturer och installationer.

Ättlingar vill veta mer

Den historiekunniga ångermanlänningen Håkan Sjöberg leder guidade turer i samarbete med Häxmuseet. Han medverkar också i radiodokumentären ”Häxmorden”, som sänts i sex avsnitt under sommaren och även finns som pod.

- ­Vi märker att det kommer hit allt fler ättlingar till dem som var med under ”Det stora oväsendet” som häxprocesserna kallas. Släktforskningen har gjort att många upptäckt att de är släkt med offren eller förövarna. De kommer hit för att få veta mer, säger han.

Fängslade i källarhålor

Alla de centrala platserna för händelseutvecklingen ligger inom några kilometer från Prästmon i Kramfors kommun. Håkan Sjöbergs rundturer börjar vid källarhålorna i Hammar, där kvinnorna satt fängslade en hel vinter, efter att de blivit anklagade för att ha haft utomäktenskapligt sex med djävulen.

- Anklagelsen hade ofta börjat med att så kallade visgossar pekade ut kvinnor utanför kyrkan. Visgossarna sa att de såg ett märke i pannan på dem som varit i Blåkulla. Märket var osynligt för alla andra och prästen betalade pojkarna för att visa vilka som hade det, säger Håkan Sjöberg.

Smådjävlar och den onde själv

En annan anhalt är Torsåkers kyrka. Där fick de som anklagades för att vara trollpackor sina dödsdomar. Ofta skedde det till följd av vittnesmål från barn, som förmåtts berätta hur deras mödrar eller grannkvinnor fört dem till Blåkulla på flygande kor och låtit dem delta i orgier med smådjävlar eller den onde själv.

Slutligen går färden upp på berget som numera kallas Bålberget eller Häxberget. Dit föstes kvinnorna av uppretade bybor och även sina egna anhöriga, som övertygats av kyrkan om kvinnornas skuld.

Vid stenröset som visar gränsen mellan tre socknar, Ytterlännäs, Dal och Torsåker, låg avrättningsplatsen där kvinnorna halshöggs och brändes på bål.

Rannsakningsprotokollen bevarade

Rannsakningsprotokollen som låg till grund för massavrättningen på Bålberget finns bevarade. Det är bland annat därför som kunskapen om det som hände är så stor.

- Den främste häxjägaren, prästen Laurentius Horneus, hade ett barnbarn som så småningom tecknade ner allt som skett i trakten. Han kallade det ”En sannfärdig berättelse”, säger Håkan Sjöberg.

På en vägg i Häxmuseet finns listan med namn på de 71 avrättade.

- I Torsåkers pastorat avrättades var femte kvinna. Nästan alla som härstammar härifrån är släkt med någon som var inblandad, säger Håkan Sjöberg.

Häxmuseet är öppet dagligen klockan 10–16 fram till 15 augusti. Efter den 15 augusti har museet öppet mån-fre 10–16.

Häxmuseet – Tidens tro drabbar människan (haxmuseet.se)


Tillbaka till toppen