Karin Sellgren bär glasögon och vit, kortärmad blus.  Suddig bakgrund från en vaccinationslokal där flera personer sitter på rad och väntar.
Karin Sellgren, it-konsult, jobbar nu som vaccinsamordnare i Region Västernorrland.

Karin är it-konsulten som blev spindeln i vaccinnätet

2021-07-09 07:00

Den som följt nyhetsrapporteringen i Västernorrland under pandemin har inte missat att Karin Sellgren stått mitt i händelsernas centrum. Att hon som it-konsult utan erfarenhet av vårdfrågor skulle få den ansvarsfulla rollen som vaccinationssamordnare var en både tuff och överraskande utmaning.

Innan pandemin hade civilingenjören och it-konsulten Karin Sellgren enligt henne själv “noll kompetens i vårdfrågor”.

Karin Sellgren bär glasögon och har en vit kortärmad blus med. Bakgrunden är en suddig skogsbacke. OBS! Fotot får endast användas i medarbetarporträttet av Karin Sellgren.

– Jag har jobbat inom it-branschen hela mitt yrkesliv. De senaste åren har jag inom Region Västernorrland arbetat med digitaliseringen av primärvården. Men vårdfrågor har jag inte haft någon kunskap om, säger hon.

Annat är det nu. När pandemin var ett faktum övergick hon först till att stötta upp kring samordningen av covidtester. Hennes erkänt starka sinne för att organisera och leda gjorde att hon passade bra i rollen. När sedan massvaccineringen skulle starta i länet fick hon frågan om hon kunde ta jobbet som samordnare.

Är en nyfiken person

– Det var både förvånande och inspirerande. Eftersom jag är en nyfiken person som blir triggad av områden jag inte behärskar så tackade jag ja. Jag är sedan lång tid också drillad i att kompetensutveckla mig själv, så när jag fick det nya uppdraget sökte jag direkt in på olika universitetskurser jag hade behov av, berättar Karin Sellgren.

På sin fritid har hon det senaste året därför bland annat läst förändringsledning, e-hälsa, psykologi och anatomi för att fylla på sitt kunnande.

Arbetet med samordningen har gått ut på att få många olika aktörer att samverka i en komplex kedja kring tillgång på vaccin, transporter, personal och lokaler. Veckans dagar har fyllts av möten med projektgruppen för vaccinationsarbetet och regionens krisorganisation, avstämningar med länsstyrelsen och länets kommuner, kontakt med Folkhälsomyndigheten, informationsmöten med fackliga organisationer och politiker samt inte minst löpande kontakter med media.

– En stor utmaning har varit att kunna arbeta effektivt och navigera utan en projektplan. Hela tiden har ny information och nya restriktioner dykt upp och vi har fått ta snabba beslut och anpassa arbetet. Då har det varit viktigt att kunna kommunicera att våra vägval styrts av hur omvärlden förändrats, säger Karin Sellgren.

Täta kontakter med medierna

De täta kontakterna med media har varit en ny upplevelse för henne. I sin tidigare roll som it-konsult i det privata näringslivet var hon van vid att det var strängt förbjudet att som medarbetare i ett projekt uttala sig i media. Det gjorde bara särskilt utsedda personer.

– Därför har jag i den här rollen haft en konflikt med mig själv. Ryggmärgsreflexen har sagt nej till att kommunicera, särskilt i början. Men jag har vant mig och tycker självklart att det varit en jätteviktig del av jobbet och har fått en professionell relation till många reportrar.

Hennes uppdrag kommer att vara i mål när 197 000 medborgare över 18 år i Västernorrland är vaccinerade. Då är vi framme i september om allt går som det ska, och att det varit och är ett krävande och ansvarsfullt uppdrag kan hon bekräfta.

– Vi får inte misslyckas, så enkelt är det. En stor händelse för mig var när vi fick börja vaccinera de äldsta i samhället och såg att dödssiffrorna på äldreboendena sjönk. Vi räddade liv och det var en väldigt skön känsla.

Om medarbetarporträtten

Under pandemin har många av våra medarbetare fått byta arbetsuppgifter. Under sex veckor i sommar får vi träffa 12 av dem som tagit sig an nya utmaningar i det omfattande lagarbete som krävts för att kunna hantera pandemin och vaccinationsarbetet.

Här kan du läsa övriga porträtt:

Att jobba i Region Västernorrland (rvn.se)

 


Tillbaka till toppen