Lisa Heshmati Högrelius vid sitt skrivbord
Lisa Heshmati Högrelius är ett välkommet nytillskott i Region Västernorrland.

Nu ska köerna kortas - nyanställda audionomer på plats i Örnsköldsvik

2021-11-01 17:06

Efter flytt till helrenoverade lokaler upplever hörcentralen i Örnsköldsvik en nystart. Med förstärkning av två nyanställda audionomer är förhoppningen att väntetiderna ska minska inom kort.

- Vi har under många år varit underbemannade i Ö-vik. Det senaste halvåret har vi bara haft en audionom, säger Niklas Bergman, enhetschef på Hörcentralen.

Just nu är väntetiden 18 månader för att prova ut en hörapparat i Örnsköldsvik.

- Många drog sig för att komma hit under pandemin, men efter sommaren brakade det loss, säger Niklas Bergman.

Siktar på tre rekryteringar

Men Niklas Bergman ser en nära förestående ljusning.  Han har rekryterat två nya audionomer. Hörcentralen har dessutom flyttat till helt nyrenoverade lokaler.

Målsättningen är att ha fyra audionomer i Örnsköldsvik och ytterligare en tjänst ligger ute.

- Här i Norrland är det brist på audionomer. Det är ett lite okänt yrke, men väldigt intressant eftersom det innebär en blandning mellan att arbeta med människor och teknik. Teknikutvecklingen för hörapparater går snabbare än mobiltelefoner, säger Niklas Bergman.

Tipsad om Övik

En av de nyanställda är Lisa Heshmati Högrelius. Hon är ett tillskott både för regionens personalstyrka och befolkningen i Västernorrland.

- Jag hade ett vikariat i Östersund och där blev jag tipsad om att det är bra här på hörcentralen i Örnsköldsvik. Nu har jag flyttat hit och tycker mycket om naturen, jag är ofta ute och cyklar i skogen.

Lisa Heshmati Högrelius har arbetat ungefär ett år efter att hon tog examen vid Lunds universitet.

- Jag tror skillnaden mellan att arbeta på en så här liten enhet i jämförelse med en stor är att här kan vi träffa samma patienter i flera behandlingsperioder. Vi får följa dem hela vägen och lära känna dem, säger hon.

Starkt team

Precis som Niklas Bergman tror Lisa Heshmati Högrelius att det nya teamet kommer att reducera köerna ganska snabbt.

- Det är lite stressande att många har väntat länge och vi inte klarar vårdgarantin. Men nu när vi går från en till tre är det klart det måste bli en tydlig skillnad.


Tillbaka till toppen