Ung tjej och äldre kvinna
Genom att ta båda vaccindoserna kan unga skydda de som är äldre eller mer sköra i sin omgivning.

Kom ihåg att barn mellan tolv och femton bör vaccinera sig med två doser!

2022-03-16 12:05

Många av länets ungdomar mellan tolv och femton år har inte tagit sin andra dos vaccin mot covid-19. I dagsläget har runt 1500 av dem som tog den första dosen runt årsskiftet inte tagit dos två – trots att den finns att tillgå på 22 platser i Västernorrland.

- Vi vill uppmana föräldrar till dem som missade att ta vaccinet på skolan att boka tid eller komma till vår drop in-vaccinering nu. Kanske kan mor- och farföräldrar hjälpa till att påminna dem, säger Malin Plantin Sjöblom, verksamhetschef för vaccinationer, smittspårning och provtagning kopplat till covid-19.

Många missade en dos i skolan

I slutet av höstterminen och i början av vårterminen erbjöds 12-15-åringarna i Västernorrland vaccination mot covid-19 på sina skolor. Barn i den åldersgruppen rekommenderas ta två vaccindoser med fyra till sju veckors mellanrum.

Men eftersom regionens vaccinationsteam kom till varje skola vid endast två tillfällen, missade relativt många elever en av de två doserna.

- Sedan mer än en månad tillbaka har alla ungdomar möjlighet att boka vaccinationstid själva, men tyvärr ser vi att cirka 1500 av barnen som tog sin första dos inte kommit för att ta sin andra, säger Malin Plantin Sjöblom.

Gott om tider och platser

Hon påpekar att det just nu finns extra goda möjligheter att vaccinera sig, eftersom Folkhälsomyndighetens kampanj Nationella vaccinationsveckan pågår.

- Vi har vaccinationslokaler på 22 olika platser i länet och på många av dem finns tider för drop in-vaccinering. Vi finns på plats vid de flesta hälsocentraler, men också i Birsta City, där många människor rör sig, säger Malin Plantin Sjöblom.

Äldre behöver fortfarande skyddas

Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, ser ett problem med att en så stor del av 12-15-åringarna inte vaccinerat sig med två doser.

- Vi ska komma ihåg att smittan inte är borta. Många får fortfarande covid-19 i Västernorrland, men genom att alla vaccinerar sig minskar risken för att smittan får allvarliga konsekvenser för dem som är gamla eller sköra, säger han.

Totalt sett finns runt 11 500 barn mellan tolv och femton år i Västernorrland.   

 


Tillbaka till toppen