Kortare tandvårdsköer med rekrytering från Europa

2020-01-28 08:23

Flera EU-länder har överskott på tandvårdspersonal, här är det brist. Nu rekryteras två nya tandläkare och två tandhygienister från Grekland och Portugal till länet.

I ett läge med akut brist på tandvårdspersonal i hela Sverige, blickar Folktandvården i Västernorrland utomlands.

Nu kommer fyra nyanställda tandläkare och tandhygienister och förstärker på flera kliniker i länet.

 

- Jag ska jobba i Matfors. Jag har jobbat som tandhygienist i fyra år i Portugal, men vårt yrke respekteras mer här och jag upplever att arbetsvillkoren är bättre, säger Inês Ferreira.

Härnösand och Kramfors kommer att få dela på en tandläkare. Dennis Kolias som är tandläkare från Grekland kommer att jobba både i Ånge och i Sundsvall.

- I Grekland är det mycket privata kliniker, men här är den offentliga tandvården mycket bra så det ska bli spännande att få utvecklas och lära sig mer, säger han.

Svensk licens

Fördelen med att rekrytera från andra EU-länder är att de redan har en licens. Det som krävs för att beviljas en svensk licens är att de klarar språkkravet på Svenska C1.

- Nu väntar en intensivutbildning i svenska. Redan efter två månader kommer de att hjälpa till ett par dagar i veckan ute på klinikerna och om cirka sex månader så de vara igång fullt ut, säger Jenny Edling, verksamhetschef Folktandvården.

Konceptet har provats tidigare, med stor framgång. En av de tandhygienister som kom för tre år sedan, Flávia Martinho, ångrar sig inte.

 - Jag trivs jättebra och har inga tankar på att flytta tillbaka till Portugal, säger hon.

Får hjälp av landsmän

Nu väntar en hel del byråkrati. De nyrekryterade ska skaffa ett svenskt bankkonto, Id-kort, busskort, mobilkort och de ska ställa sig i bostadskö.

- Det som var svårast när vi kom för tre år sedan var att få öppna ett bankkonto, det tog lång tid. Men nu har vi gått igenom det och kan hjälpa de nya som kommer, säger Flávia Martinho.


Tillbaka till toppen