Läkare använder ny metod för nära vård av leversjuka

2021-06-16 12:09

Från och med nu ska leversjuka Rose-Marie Hillfjord från Sollefteå slippa bli inlagd på sjukhus varje månad. Tack vare en inopererad slang som leder ut vätska ur koppen, hoppas hon få tillbaka hullet och komma upp ur sängen.

Rose-Marie Hillfjord är en av de första kroniskt leversjuka patienter i Sundsvalls och Sollefteås upptagningsområde som får ett permanent drän inopererat i magen. Det gör att hon själv kommer att kunna tappa sig på bukvätska, vilket hon tidigare varit tvungen att läggas in på sjukhus för att göra, ungefär en gång i månaden.

- När jag samlat på mig vätska kan jag knappt äta och knappt andas. Till sist brukar ambulansen komma och hämta mig, säger hon.

Minskad undernäring

Det var Marie Lindberg, specialistläkare i internmedicin vid medicinkliniken på sjukhuset i Sundsvall, som opererade Rose-Marie Hillfjord i tisdags.  

- Det här är ett speciellt utvecklat drän som patienten kan ha kvar i flera år. Det används för att behandla patienter som har grav leversjukdom, men inte är aktuella för transplantation, säger hon.

När levern inte fungerar som den ska samlar patienterna på sig bukvätska, som ibland inte kan avhjälpas med vätskedrivande läkemedel. Genom ett drän, som kan beskrivas som en böjlig kateter, tappas patienten på vätska.

- Ofta drar sig patienter i det längsta för att åka in till sjukhus. Samtidigt äter de flesta mindre och mindre i takt med att buken fyller sig med vätska, vilket gör att en undernärd patientkategori blir än mer undernärd, säger Marie Lindberg.

Högre livskvalitet och lägre kostnader

Genom det permanent inopererade dränet tappas vätskan regelbundet och patienten blir aldrig vätskefylld.

- Så kort sagt ökad livskvalitet på olika sätt i en i övrigt sjuk patientkategori. Dessutom reducerar vi kostnader genom färre vårdplatser, säger Marie Lindberg.

För Rose-Marie Hillfjord var det ett självklart val.

- Jag visste inte att det här alternativet fanns förrän jag fick erbjudandet för några veckor sedan. Nu kan jag kanske få mer kraft, så jag kommer på benen, säger hon.

Fler ska få chansen

Flera patienter står i kö för att få ett inopererat drän i magen.

- Rose-Marie är den enda vi hinner med i Sundsvall före sommaren, men vi kommer att operera fler till hösten. I Örnsköldsvik finns också en läkare som kan utföra detta, säger Marie Lindberg.


Tillbaka till toppen