Lotta Nordlund i färd med att ta bort grinden på en vagn lastade med varor levererade till sjukhuset i Sollefteå.
Lotta Nordlund, vaktmästare, försåg sjukhusen med skyddsutrustning.

Lottas jobb blev till en vild jakt på material

2021-07-16 07:59

Under pandemin har det varit vaktmästaren Lotta Nordlunds ansvar att avdelningarna på Sollefteå sjukhus haft förråden fyllda av förbrukningsmaterial. Den ständig jakten och kampen mot klockan har både varit frustrerande och utvecklande för henne.

Lotta Nordlund började jobba som transportör av patienter på Sollefteå sjukhus 1999. Sedan bytte hon arbetsuppgifter och har fått ansvar för att sjukhusets avdelningar ska ha välfyllda förråd med förbrukningsmaterial. Hon har också ansvar för att leverera och packa upp medicin på avdelningarna.

Under normala förhållanden är det ett ganska rutinmässigt arbete, där hon på förhand vet ungefär vad som ska beställas till de olika avdelningarna och det är ytterst sällan som hyllor gapar tomma.

Lotta Nordlund ler, håller i en grind till en vagn med varor som levererats till sjukhuset.

Jobbat på nya sätt för att lyckas

– Annat blev det när pandemin drog igång. Helt plötsligt ropade alla efter artiklar som var svåra att få tag i, främst skyddsmaterial. Vi har verkligen fått arbeta på nya sätt för att lyckas få fram det som krävs, berättar hon.

Exempel på särskilt eftertraktade artiklar är ytdesinfektion, skoskydd, munskydd, skyddsmössor och skyddsförkläden med ärm. Det är saker som haft stor åtgång på alla landets sjukhus vilket har gjort att de tagit slut hos leverantörerna. Vid ett tillfälle skulle dessutom ett helt nytt förråd byggas om till en tillfällig mottagning för covidpatienter.

– När det var som värst var det hejvilt. Alla skrek efter grejer som inte gick att få tag på och där stod jag och kände en otrolig frustration. I slutänden påverkar allt sånt säkerheten både för patienter och personal, säger Lotta Nordlund.

Hon lyckades dock ofta ligga steget före i beställningarna och fick tag i produkter. Dessutom såg hon på vilka avdelningar det inte förbrukades saker som andra ställen i sjukhuset hade efterfrågan på. Då kunde hon se till så en avdelning hjälpte en annan med förnödenheter.

Lärorikt och roligt

– Det har varit lärorikt och väldigt roligt när vi lyckats klara upp jobbiga lägen, säger Lotta Nordlund.

För att hinna med allt fick hon under en period förstärkning med en medarbetare. Utan den hjälpen hade det inte gått, säger hon.

– När jag pratar om allt det här så får jag tårar i ögonen. Ibland har det nästan varit som en krigszon, men det är ändå otroligt att vi kan hjälpas åt och klara all stress och press. Jag känner verkligen att jag älskar mitt jobb.

Om medarbetarporträtten

Under pandemin har många av våra medarbetare fått byta arbetsuppgifter. Under sex veckor i sommar får vi träffa 12 av dem som tagit sig an nya utmaningar i det omfattande lagarbete som krävts för att kunna hantera pandemin och vaccinationsarbetet.

Här kan du läsa övriga porträtt:

Att jobba i Region Västernorrland (rvn.se)

 


Tillbaka till toppen