Porträtt av Maria Modin och en illustration av covid-viruset

Många nya smittspårare jagar covid-19

2021-01-21 15:54

Varje person som testas positivt blir ett så kallat ”indexfall” och starten på varsitt smittspårningsärende. Totalt jobbar idag 13 personer med att smittspåra covid-19 i Region Västernorrland.

Effektivt verktyg

Covid-19 är klassificerad som en allmänfarlig sjukdom och är därmed smittspårningspliktig. Smittspårning i kombination med omfattande testning och skyddsföreskrifter är ett av de mest effektiva verktygen för att begränsa smittspridning.

- Jag är imponerad över folks inställning, de flesta vill göra rätt och är tacksamma när vi ringer, säger Maria Modin Maria Modin som är samordnare för smittspårarna på Kvalitet och patientsäkerhet.

Är i fas

I början av december hade Region Västernorrland över 1000 nya covidsmittade i veckan och det höga trycket gjorde att smittskyddsenheten blev överbelastad. Därför infördes så kallad omvänd smittspårning, som går ut på att alla som testats positivt via självtest/egenprovtagning på 1177 får en enkät tillsammans med sitt provsvar.

- Sedan en månad tillbaka är vi åter i fas, men det är oerhört viktigt att alla faktiskt tar sitt ansvar och svarar på enkäten eftersom det hjälper oss att begränsa smittspridningen. I enkäten kan man även kryssa i om man vill bli uppringd av smittspårare, berättar Maria Modin.

Den som provtas på sin vårdcentral eller sjukhus med positivt resultat, blir kontaktad av behandlande läkare eller av en smittspårare och får ingen enkät.

Smittspårarens uppgift

Alla indexfall får svara på frågor om vilka hen träffat och var hen varit under smittsam fas, 24 timmar innan första symptom och 7 dagar framåt. Smittspårarens uppgift är sedan utifrån svaren försöka kartlägga vilka som kan ha blivit utsatta för smitta. Den smittade bär i första hand ansvaret att själv informera dessa personer, men kan få hjälp om behov finns genom att ange det i enkäten eller i dialog med den smittspårare som ringer upp. 

- På så sätt kan man tidigt upptäcka kluster på till exempel skolor eller arbetsplatser. Det är otroligt värdefull kunskap för att kunna bryta smittkedjor så fort som möjligt, säger Maria Modin.

Den vanligaste frågan

Maria och hennes kollegor får ofta svara på ett brett spektrum av frågor, men den vanligaste är om man kan börja leva som vanligt igen efter genomgången sjukdom.

- Det kan man inte. Det är jätteviktigt att nå ut med information om att alla ska fortsätta följa restriktionerna och att hålla distans även efter att man blivit frisk från covid-19. Håll i och håll ut.

Smittspårningen innebär att identifiera:

  • Personer som riskerar att ha utsatts för smitta av en person med konstaterad covid-19-infektion – till vilka kan smittan ha förts vidare?
  • Smittkälla - vem eller vilka kan personen ha smittats av och vilka andra kan ha smittats av samma källa?
  • Smittväg - hur och i vilken miljö har personen blivit smittad?
  • I smittspårningen kan man i regel undanta personer med tidigare covid-19, som bekräftats med PCR-test eller IgG-antikroppar mot covid-19 under de senaste 6 månaderna. Förutsatt att testerna håller rekommenderad prestanda

Vill du veta mer om smittspårning, läs här: Smittspårning av covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Källa: Folkhälsomyndigheten


Tillbaka till toppen