Maria Alsén Lindström sitter vid sin dator och läser på skärmen.
Maria Alsén Lindström, familjeläkare vid Hälsocentralen Gilleberget i Sundsvall och ordförande för läkemedelskommittén i Region Västernorrland.

Marias jobb: Hitta läkemedel till alla under pandemin

2021-10-15 16:12

– Jag har inte under någon period i livet varit tvungen att lära mig så mycket på så kort tid, säger Maria Alsén Lindström, familjeläkare vid Hälsocentralen Gilleberget i Sundsvall och ordförande för läkemedelskommittén i Region Västernorrland. Under pandemin har hon arbetat heltid med frågor som handlar om läkemedelsleveranser till covidvården och med rutiner kring vaccinationen.

När pandemin slog till blev det snabbt brist på viktiga läkemedel för covidvård i hela Europa. Inför påskhelgen 2020 var Maria Alsén Lindström kallad till nationellt möte om läkemedelstillgången i landet där flera regioner signalerade att om det kom fler covid-patienter skulle de ha slut på mediciner att behandla dem med. Risken var att patienter skulle behöva skjutsas till sjukhus som hade läkemedel.

Porträttbild Maria Alsén Lindström, tagen utomhus med grönska i bakgrunden. Fotot får endast användas i medarbetarporträttet om Maria Alsén Lindström, publicerat sommaren 2021.

Finns inga beredskapslager för läkemedel

– De flesta tänker aldrig på att läkemedel är sådant som kan ta slut. Det ska bara finnas men i Sverige finns inga beredskapslager för läkemedel. Läkemedelsenhetens farmaceuter räknade tillsammans med personalen på IVA läkemedel ner på dosnivå för att se hur länge det skulle räcka, säger Maria Alsén Lindström.

- Sedan fick vi skicka vad vi trodde vi behövde till den nationella grupp som skapats för att se till att hela Sverige skulle få läkemedel rättvist fördelat utifrån hur många covid-fall som fanns i varje region. Det var jätteviktigt att alla regioner jobbade tillsammans och att ingen körde sitt eget race och började hamstra läkemedel så någon annan blev utan.

Brist på sterilt vatten överraskade

Något som överraskande tog slut i hela landet var sterilt vatten som vården använder för att fukta luften i respiratorer.

– Vem tror att vatten kan ta slut? Vi sökte överallt och var till exempel i kontakt med lokala industrier för att se om vi kunde få hjälp precis som de kunde hjälpa med handsprit. Det löste sig när vi kunde börja tappa vatten från Sundsvalls sjukhus dialysanläggning.

Under hösten försvann bristsituationen för läkemedel nästan helt och den kom inte tillbaka trots andra och tredje smittvågen.

Till Maria Alsén Lindströms vanliga arbetsuppgifter i läkemedelskommittén hör att med hjälp av sjukvårdens experter ta fram rutiner kring läkemedelsanvändning och att ordna fortbildning för läkare och sjuksköterskor i medicinska frågor.
Med pandemin kom många nya frågor som behövde svar. Sedan vaccinationerna mot covid-19 kom igång i julas har frågorna framför allt rört: Vem får ordinera vaccin? Hur vaccinerar vi de som tidigare haft en svår allergisk reaktion? De som står på blodförtunnande? Transplanterade?
– Ibland har det känts som att för varje fråga vi tror vi löser kommer två nya, säger Maria Alsén Lindström.

Stort intresse för lunchföreläsningar

– Tidigt under pandemin började läkare och sjuksköterskor höra av sig och fråga om vi inte kunde ägna våra vanliga fortbildningsluncher åt covid, eftersom vi pausat all fortbildning på grund av pandemin. Under har det ett och halvt år som pandemin pågått har vi haft närmare tio lunchföreläsningar på temat covid-19 eller covid-vaccination med olika insatta föreläsare. Det stora intresset att lyssna överraskade mig, men det är också ett kvitto på att vi lyckats göra något som behövts och varit efterfrågat.

Under hösten återgår Maria till de arbetsuppgifter hon hade innan pandemin. Hon poängterar att hon ser det som en stor förmån att ha fått vara en del i de uppdrag som handlat om vården omställning för att klara av pandemin.

Om medarbetarporträtten

Under pandemin har många av våra medarbetare fått byta arbetsuppgifter. Under sex veckor i sommar får vi träffa 12 av dem som tagit sig an nya utmaningar i det omfattande lagarbete som krävts för att kunna hantera pandemin och vaccinationsarbetet.

Här kan du läsa övriga porträtt:

Att jobba i Region Västernorrland (rvn.se)

 


Tillbaka till toppen