Medarbetare hos Folktandvården Västernorrland vann Svenska hygienpriset 2021

2021-04-16 16:22

Folktandvården Västernorrland kan nu stoltsera med att vi har den person som är bäst i Sverige på att driva hygienfrågor år 2021. Febe Nyman, controller på Folktandvården vann priset i hård konkurrens med andra. - Det känns jätteroligt och verkligen ett kvitto på ett bra jobb, säger hon.

Det mångåriga arbete som Febe Nyman har bedrivit kring hygienfrågor i sitt jobb som controller vid Folktandvårdens kansli, gjorde att verksamheten var väl förberedda när pandemin slog till för drygt ett år sedan.

- Hon har skött uppgiften på ett utomordentligt sätt och det gjorde att vi kände oss trygga med att vi hade bra rutiner när pandemin kom. Personalen hade goda kunskaper och patientsäkrade rutiner så det bröt inte ut någon osäkerhet. Detta har vi Febe att tacka för, säger Annri V Thimstrand, tandvårdsdirektör som också var den som nominerade henne.

För Febe Nyman är det en glad överraskning, hon visste att hon nominerats, men hon hade inte väntat sig att vinna. Under dagen har hon hyllats av kollegor i branschen

- Det är jätteroligt med den respons jag fått efter att ha kämpat med detta i många år. Det är ett viktigt arbete, säger hon.

Driver hygienfågorna framåt
Febe Nyman har lagt upp introduktions- och vidareutbildningar för personal, samt utbildat chefer inom hygienområdet. Hon är engagerad i att lyfta in hygienfrågan vid ombyggnationer och hon har tryckt på att Folktandvården alltid ska skriva avvikelser om något avviker från rutinerna avseende hygien.

Vid senaste PPM mätningen, en mätning som utförs för att se hur efterlevnaden av basala hygienrutiner och klädregler är i verksamheten, fick organisationen det bästa resultatet någonsin (95,4%).

När coronapandemin utbröt i fjol vår var det många saker som skulle lösas. En oro var materialfrågan.

- Vi visste inte vilket material vi skulle få in, skulle vi få in tillräckligt med handskar, munskydd, visir och sådant? Vi visste inte exakt i inledningsskedet hur smittan spreds heller, säger hon.

Hur viktigt är det att jobba löpande med sådana här frågor som du gör?

- Jag skulle säga att det är A och O för att vi ska vara rustade. Det är inte bara för corona, vi vet inte vilken smitta någon bär och vi måste vara beredda på allt, säger hon.

Priset delades ut igår av svenska föreningen för vårdhygien.

 

 


Tillbaka till toppen